STRANE BANKE TUŽE HRVATSKU ZBOG ŠVAJCARCA: Ne prihvataju plan konverzije kredita u evro!
Foto: Shutterstoc

Zakuvalo se

STRANE BANKE TUŽE HRVATSKU ZBOG ŠVAJCARCA: Ne prihvataju plan konverzije kredita u evro!

Hrvatska -
Sporna je, tvrde inostrani vlasnici hrvatskih banaka, namera ministra finansija Borisa Lalovca da se krediti konvertuju po kursu koji je važio na dan sklapanja ugovora o kreditu

ZAGREB - Hrvatski plan konverzije kredita u švajcarskim francima u kredite u evrima je narušavanje važećih zakona Evropske unije i bilateralnih investicionih sporazuma, tvrdi konzorcijum stranih banaka, prenosi Bloomberg.

Konzorciju koji čine Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG i Hypo Group Alpe Adria AG, odnosno vlasnici najvećih banaka u Hrvatskoj (s izuzetnom državnog HPB-a) namerava da plan konverzije ospori na sudu, javlja portal Index.hr.

Sporna je, tvrde inostrani vlasnici hrvatskih banaka, namera ministra finansija Borisa Lalovca da se krediti konvertuju po kursu koji je važio na dan sklapanja ugovora o kreditu. Slični sudski sporovi već su pokrenuti u drugim evropskim zemljama poput Mađarske i Poljske.

Ministar Boris Lalovac (Foto: Reuters)
Ministar Boris Lalovac (Foto: Reuters)

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog ovog razvoja situacije i izjave zvaničnika Vlade RH. Prisilna konverzija bez razmatranja imovinskog stanja korisnika i mogućnosti otplate duga je ozbiljno retroaktivno intervenisanje u postojeće ugovore", poručuju banke u zajedničkoj izjavi.

Ministar finansija Lalovac ove tvrdnje banaka uoči današnje sjednice Vlade nije komentarisao.

Bloomberg podseća da u Hrvatskoj ima oko 55.000 kredita u švajcarskim francima, ukupne vrednosti oko 3 miliona evra. Uglavnom se radi o stambenim kreditima, koje građani zbog snažnog rasta kursa švajcarskog franka sve teže otplaćuju.

Protest hrvatskog udruženja Franak (Foto: Reuters)
Protest hrvatskog udruženja Franak (Foto: Reuters)

Vlada je zbog toga odlučila da interveniše, najavljeno je da će plan konverzije početi da se primjenjuje već od oktobra. Korisnicima kredita u francima bi se u tom slučaju smanjile rate kredita, a drastično bi umanjen bio i iznos koji još moraju da otplatei. Banke bi, prema planu Vlade RH, zauzvrat dobile porezne olakšice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track