TABAKOVIĆEVA, ZNANJE JE MOĆ: Evo kako će Hrvatska rešiti problem građana zaduženih u švajcarcima!
Foto: Beta, Franak, Reuters

Susedi donose rešenje za kredite u francima

TABAKOVIĆEVA, ZNANJE JE MOĆ: Evo kako će Hrvatska rešiti problem građana zaduženih u švajcarcima!

Hrvatska -
Franak se konvertuje u evro uz otpis dela glavnice kredita, dok će bankama biit omogućena poreska olakšica

ZAGREB - U Hrvatskoj je na pomolu konačno rešenje za prezadužene građane koji imaju kredite u švajcarskim francima, a u pripremi je predlog konverzije švajcaraca u evre, uz otpis dela glavnice kredita.Vladin predlog, koji bi trebalo da se nađe na jednoj od idućih sednica vlade, sastojaće se u tome da se potpuno izjednači položaj građana koji imaju kredite u švajcarskom franku i onih koji imaju stambene kredite u evru.

Plan je, naime, da se posebnim zakonskim rešenjem koje priprema ministar finansija Boris Lalovac, omogući svim građanima zaduženim u švajcarskom franku konverzija, odnosno pretvaranje kredita u evre, piše Jutarnji list.

Hrvatski ministar finansija Boris Lalovac (Foto: Reuters)
Hrvatski ministar finansija Boris Lalovac (Foto: Reuters)

I to svih kredita, ne samo stambenih, iako su većinu tih kredita građani dizali upravo zbog rešavanja stambenog pitanja. Istovremeno bi se s konverzijom izračunao i deo glavnice kredita koji bi se otpisao.

Tako će neko ko je 2005. digao kredit u "švajcarcima" moći taj kredit da pretvori u evre po kamatnoj stopi koja je tog dana važila za stambene kredite u evrima. Potom bi se izračunala razlika u iznosu između kredita u francima i kredita u evrima i taj bi se onda iznos otpisao u delu glavnice kredita. Trošak takve konverzije i otpisa dela glavnice u celosti bi išao na teret banaka.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Međutim, vlada svesna da će ovo izazvati ogromno nezadovoljstvo kod bankara, pokušaće da im barem donekle ublaži gubitke i to priznavanjem tog iznosa kao poreske olakšice.

Ovo je rešenje za koje se zalagalo i udruženje "Franak" - da se paralelno s konverzijom u evre otpiše taj deo glavnice, čime se dužnici u francima stavljaju u ravnopravan položaj s ostalim korisnicima kredita.

“Na taj način problem dugova u švajcarskom franku, koji je postao simbol dužničkog ropstva u Hrvatskoj, vlada trajno rešava, a problem švajcarskog franka odlazi u istoriju”, kažu nezvanično visoki izvori iz hrvatske vlade, napominjući da ovo zakonsko rešenje trebalo da se nađe u u saboru u septembru, a drugim zakonskim izmenama verovatno će se i zabraniti stambeni krediti u švajcarskom franku.

Podsetimo, sadašnje privremeno rešenje kojim je vlada fiksirala kurs franka ističe krajem januara iduće godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track