UKRAJINA RASPUŠTA HRVATSKE DOBROVOLJCE: Zloglasni Azov ugašen zbog pljački, šverca...!
Foto: Printscreen Youtube

Ne trebaju im više

UKRAJINA RASPUŠTA HRVATSKE DOBROVOLJCE: Zloglasni Azov ugašen zbog pljački, šverca...!

Hrvatska -
Do neslaganja vlasti i paravojnih jedinica došlo je letos kada su pripadnici jedinice Tornado na istoku Ukrajine optuženi za ubistva, krađe i silovanja

KIJEV - Ukrajinske vlasti povukle su i raspustile dobrovoljačke jedinice koje se bore oko Mariupolja. Među ugašenim jedinicama je i bataljon Azov u kojoj ima velik hrvatskih dobrovoljaca. Umesto njih, na ratište su postavljene regularne jedinice ukrajinske vojske.

Pripadnici međunarodne ultradesničarske jedinice Azov, u kojoj se bore i Hrvati, premešteni su u bazu u Urzufu koja je nekada bila primorska vila odbeglog bivšeg predsednika Viktora Janukoviča. Podsećamo da je tportal već pisao o slučaju kada je na ukrajinsko-mađarskoj granici zabranjen ulazak u zemlju hrvatskom dobrovoljcu Ivi Dumančiću koji je bio pripadnik bataljona Azov. On je bio na odsustvu u Hrvatskoj, a ukrajinska policija nije ga pustila u zemlju kada se vraćao na ratište.

Do raspuštanja dobrovoljačkih jedinica došlo je jer ukrajinske vlasti sumnjiče dobrovoljce za kriminalne radnje, krijumčarenje, pljačke, prenosi tportal.

Međutim ova odluka nije prošla glatko jer su nezadovoljni pripadnici raspuštenih paramilicija ujedinjeni u nacionalistički Desni sektor počeli s protestima u Kijevu tražeći ostavku ministra unutarnjih poslova Arsena Avakova.

Do neslaganja vlasti i paravojnih jedinica došlo je letos kada su pripadnici jedinice Tornado na istoku Ukrajine optuženi za ubistva, krađe i silovanja. Tada je uhapšen i njihov zapovednik Ruslan Oniščenko pod optužbama za pljačku, premlaćivanje, otmice, ubistva civila i zarobljenika.

S paravojnim jedinicama nemaju probleme samo ukrajinske vlasti. Često se dešava da patravojska zarati međusobno zbog kontrole nad krijumčarenjem cigareta. Analitičari i dobro upućeni u situaciju u Ukrajini smatraju kako Desni sektor pokušava srušiti vladu u Kijevu preteći kako će otvoriti novo ratište kojom bi naplatili svoje usluge i zadržali svoj vojni uticaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track