ZAGREB POD OPSADOM ZBOG BAJDENA: Snajperisti na zgradama i 5.000 policajaca na ulicama!
Foto: AP, Reuters

Poseta državnog sekretara SAD

ZAGREB POD OPSADOM ZBOG BAJDENA: Snajperisti na zgradama i 5.000 policajaca na ulicama!

Hrvatska -
ZAGREB - Američki potpredsednik Džozef Bajden sleteće u Zagreb sutra ujutru kako bi učestvovao na vanrednom samitu procesa Brdo - Brioni.

Bjaden će sleteti avionom koji je vojna verzija boinga 757-200 kojeg koriste američki potpredsednik, prva dama i američki državni sekretar.

Bajden će uz velike mere bezbednosti doći do Pantovčaka, gde će ga dočekati hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je uz slovenačkog predsednika Boruta Pahora i domaćin skupa lidera jugoistoka Evrope. Bajden će se sastati sa šefovma država u regionu, uključujući i srpskog predsednika Tomislava NIkolića.

U vreme Bajdenovog dolaska vazdušni prostor nad Hrvatskom biće zatvoren, a na nebu će biti dva hrvatska lovca MiG-21. Za to vreme službenici FBI-a biće biće u kontrolnom tornju zagrebačkog aerodroma i pratiće sletanje aviona, kao što je to bilo i tokom posete američkog predsednika Džordža W. Buša Zagrebu. U pojedinim delovima grada Zagrepčani neće smeti u vreme posete da izlaze na svoje terase i da podižu roletne u stanovima.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

U hrvatskom MUP odbijaju da otkriju koliko će pripadnika policije biti angažovano na obezbeđivanju boravka američkog potpredsednika u Zagrebu. Barata se brojkom od 4 do 5.000 policajaca. Pripadnici FBI već su neko vreme kao prethodnica u Zagrebu i u saradnji s hrvatskim kolegama izradili su plan obezbeđenja Bajdenovog dolaska i boravka.

Zbog najnovijih terorističkih napada u Evropi, ali i Bosni i Hercegovini, bezbednosne mere veće su nego inače. Prema našim informacijama, pod nadzorom su i sve radikalne islamske grupe u BiH i Srbiji kako bi se onemogućio bilo kakav eventualni napad na američkog potpredsednika.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

Iako je bio upućen poziv Angeli Merkel i Fransoa Alandu, oni zbog terorističkog napada u Parizu nisu došli u Zagreb.

Inače, odmah nakon završetka skupa Bajden leti nazad u SAD. Skup će početi u 12 sati u Kabinetu predsednice Grabar-Kitarović.

(Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track