MAKEDONCI OBELEŽAVAJU DAN DRVETA: Zasadiće više od 2 miliona sadnica, a imaće i neradan dan!
Foto: Profimedia

Akcija

MAKEDONCI OBELEŽAVAJU DAN DRVETA: Zasadiće više od 2 miliona sadnica, a imaće i neradan dan!

Severna Makedonija -

U Makedoniji će u sredu biti zasađeno 2,6 miliona sadnica na 556 hektara u okviru akcije "Dan drveta – zasadi svoju budućnost".

Samo na području Skoplja će, prema najavi, biće zasađen jedan million sadnica drveta, od kojih će 256.000 biti posađeno duž bulevara, na vardarskom keju, u parkovima, između zgrada, kao i pored skopske obilaznice.

Akcija "Dan drveta – zasadi svoju budućnost" počela je 2008. i u dosadašnjih 16 navrata, prema zvaničnim podacima, pošumljeno je skoro 13.000 hektara sa oko 35 miliona sadnica.

"Dan drveta" u Makedoniji je neradni dan i do sada su u akciji organizovano učestvovali učenici škola. Ta akcija Vlade Makedonije ima dosta kritičara, a profesori Poljoprivrednog fakulteta smatraju da se pošumljava bez plana, dok opozicija tvrdi da se troši mnogo para na nešto što ne daje rezultate.

Gradonačelnik Skoplja Koce Trjanovski je rekao da je "najveći akcenat" sutrašnje akcije stavljen na najzagađenije gradove, odnosno Skoplje, Bitolj, Kičevo i Tetovo. Ti makedonski gradovi poslednjih se godina smatraju za gradove s najzagađenijim vazduhom u Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track