PRVA ZVANIČNA POSETA NOVOG PREDSEDNIKA SOBRANJA: Džaferi u Briselu s Hanom i Mogerinijevom
Foto: Printscreen YouTube

Susret

PRVA ZVANIČNA POSETA NOVOG PREDSEDNIKA SOBRANJA: Džaferi u Briselu s Hanom i Mogerinijevom

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Novoizabrani predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi boraviće danas i sutra u Briselu, gde će imati značjne susrete sa zvaničnicima Evropske unije, rečeno je makedonskim medijima iz stranke Demokratske unije za integracije, prenosi portal Time.

Džaferi će u Briselu, kako se navodi, boraviti na poziv čelnih ljudi EU, a sastaće se sa komesarom Johanesom Hanom i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

DUI ovaj poziv Brisela Džaferiju tumači kao još jednu poruku podršku njegovom izboru, ali i kao poruku predsedniku Makedonije Djorđu Ivanovu da ne treba više da okleva u davanju mandata za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Džaferijeva poseta Briselu je prva zvanična poseta novoizabranog predsednika makedonskog Sobranja. Njegov izbor za predsednika parlamenta već su podržali Vašington, Brisel i Berlin, iako u protivničkoj VMRO DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, smatraju da je njegov izbor bio nelegitiman.

Inače, Džaferi je ranije rekao da Ivanov ima 10 dana da mandat za formiranje nove vlade poveri Zaevu. Ukoliko se to ne dogodi u tom roku, Džaferi je kazao da će u skladu sa svojim ovlašćenjima pokrenuti proceduru za izbor vlade u parlamentu, preneli su makedonski mediji na albanskom jeziku.

DŽAFERI OBAVESTIO IVANOVA O PARLAMENTARNOJ VEĆINI

SKOPLJE - Kabinet novoizabranog predsednika Sobranja Talata Džaferija, iz albanske stranke DUI, zvanično je saopštio da je predsedniku Đorđu Ivanovu danas poslato pismo u kojem ga obaveštavaju o postojanju parlamentarne većine i da se očekuje da u skladu sa Ustavom dodeli mandat za formiranje vlade.

Makedonski mediji javili su ranije da će odluka o izboru Džaferija u Službenom glasniku biti objavljena naredne sedmice.Takođe, mediji su ranije prenli da Ivanov ima rok od 10 dana da dodeli mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu.Džaferi je potom rekao da ukoliko se to ne dogodi u tom roku, on će koristiti svoja ovlašćenja i inicirati izbor vlde u parlamentu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da se ne lažemo sa Zoranom Zaevim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track