Objavljen izbor Džaferija u Službenom glasniku Makedonije, čeka se da Ivanov da mandat
Foto: Printscreen YouTube

Objavljen izbor Džaferija u Službenom glasniku Makedonije, čeka se da Ivanov da mandat

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Odluka o izboru Talata Džaferija za predsednika makedonskog parlamenta danas je objavljena u Službenom glasniku Makedonije.

Ta odluka objavljena je 10 dana nakon što je parlmentarna većina izabrala poslanika DUI za novog predsednika Sobranja, uz protivljenje pojedinačno najveće poslaničke grupe VMRO DPMNE. Nakon tog izbora u skupštinu su nasilno upali demostranti koji podržavaju tu stranku, i u tim neredima povređeno je više poslanika parlamentarne većine oko SDSM.Džaferi je u medjuvremenu obavestio predsednika Makedonije Đordja Ivanova da je u Sobranju formirana parlamentarna većina koju čine SDSM i albanske partije DUI, Besa i Alijansa za Albance koja traži mandat za formiranje vlade.Iz kabineta predsednika su potvrdili da u dobili zahtev da lideru SDSM i parlamentarne većine Zoranu Zaevu dodeli madat i da će Ivanov "postupiti u skladu sa Ustavom i uspostavljenom praksom".

Šef države ima rok od 10 dana da Zaevu uruči mandate, koji zatim ima rok od 20 dana da napravi vladu i program predsatavi Sobranju.Tumačenja stručnjaka kada počinje rok Ivanovu su različita, jedni misle da treba da se računa od trenutka kada je 4. maja Džaferi dostavio pismo, a drugi od danas, kada je njegovo imenovanje objavljeno u Službenom glasniku.

Za izbor Džaferija za predsednika parlamenta glasao je 61, od 67 poslanika parmentarne većine, dok VMRO DPMNE taj izbor smatra nelegitimnom i da su prekrešeni Ustav i Poslovnik o radu Sobranja.Novoizabrni predsednik parlmenta Talat Džaferi je ranije najavio da će plenarnu sednicu zakazati kada mu mandatar dostavi program i sastav vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track