SDSM TRAŽI REŠAVANJE KRIZE: Nema potrebe da Ivanov čeka 10 dana za davanje mandata Zaevu
Foto: Reuters, Profimedia

Hitna potreba

SDSM TRAŽI REŠAVANJE KRIZE: Nema potrebe da Ivanov čeka 10 dana za davanje mandata Zaevu

Severna Makedonija -

SDSM smatra da predsednik Makedonije Djorđe Ivanov nema potrebe da čeka istek roka od 10 dana za davanje mandata za sastav nove vlade njihovom lideru Zoranu Zaevu s obzirom na to da postoji hitna potreba svih da se otpočne sprovođenje programa.

Rok od 10 dana u kojem Ivanov treba da odluči da li će mandat dodeliti Zaevu počeo je da teče od juče, kada je u Službenom glasniku zvanično objavljena odluka o izboru Talata Džaferija, predstavnika albanske partije DUI, za predsednika Sabora.

"Ivanov nema potrebe da čeka 10 dana i neophodno je da konačno postupi u skladu sa Ustavom i dodeli mandat za formiranje vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu", saopšteno je iz te stranke.

Socijaldemokrate, naime, smatraju da više nema prepreka za davanje mandata za formiranje vlade.Smatraju da su dosadašnja obrazloženja Ivanova o nedavanju mandata Zaevu bila nerazumna i da ih parlamentarna većina odbacila.

Podseća se da je Zaev ponovo potvrdio da je spreman da još jednom predstavi program nove reformske vlade, koji podrazumeva jedinstvo države i opredeljenje da radi u skladu sa Ustavom i evroatlantskom perspektivom zemlje.

"Građani, opštine, ustanove, preduzeća, svi imaju hitnu potrebu da se što pre pokrene demokratski proces, a to je moguće samo uz brzo formiranje nove vlade", navodi se u saopštenju SDSM.

Iz te stranke su pozvali sve institucije i pojedince da se, kako navode, u skladu sa svojim nadležnostima pridruže u demokratskim procesima koji donose promene za sve građane Makedonije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da se ne lažemo sa Zoranom Zaevim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track