(VIDEO) ZAEV PO DOBIJANJU MANDATA: Formiraću vladu za 10 dana!
Foto: Printscreen/ Facebook

Bacio se na posao

(VIDEO) ZAEV PO DOBIJANJU MANDATA: Formiraću vladu za 10 dana!

Severna Makedonija -

Mandatar za sastav nove vlade Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da će se zalagati za društvo sa jednakim mogućnostima za sve gradjane i najavio da bi nova vlada mogla da bude formirana pre isteka zakonskog roka od 20 dana, ali veruje da će to da uradi već za 10 dana.

Tačno u podne u vili Vodno u Skoplju predsednik Makedonije uručio je mandat za sastav nove vlade predsedniku SDSM Zoranu Zaevu.

"Kao mandatar i ​​budući premijer, očekujem da ću brzo formirati novu vladu. Garantovao sam svim građanima, i predsedniku države da sam se obavezao ka izgradnji građanske, unitarne i evropske Makedonije. Svi ćemo raditi zajedno za pravdu i vladavinu prava, za kvalitetu života, poštivanje multietničnosti i Ohridskog sporazuma", rekao je budući premijer Makedonije.

On je naglasio da je današnji dan, 17. maj, ima prekrasnu simboliku, jer je pre tačno dve godine na ovaj datum građani, bez obzira na njihovu političku ili etničku pripadnost, poslali poruku građanske Makedonije, da su voljni da rade zajedno za demokratske vrednosti, na rešenjima koja će ih ujediniti, a ne podeliti ih.

Prema Ustavu Makedonije, mandatar Zaev ima rok od 20 dana da parlamentu predloži sastav kabineta.

Zaev je ranije rekao da očekuje da će Makedonija novu vladu dobiti do kraja maja.

SDSM je parlamentarnu većinu dogovorio sa tri albanskepartije - DUI, pokretom Besa i Alijansom Albanaca. Nova makedonska vlada bi trebalo da teškim reformama izvuče zemlju iz duboke političke krize koja traje gotovo tri godine i vrati je na put evroatlantskih integracija.

(plusinfo.mk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track