BIVŠI MAKEDONSKI PREMIJER MULJAO: Gruevski i ekipa oštetili Makedoniju za 155.000.000 €
Foto: Reuters

Istraga

BIVŠI MAKEDONSKI PREMIJER MULJAO: Gruevski i ekipa oštetili Makedoniju za 155.000.000 €

Severna Makedonija -

VMRO DPMNE Stranci Nikole Gruevskog na crno uplaćeno 4,9 miliona evra. Te pare najviše su korišćene za marketing partije i kupovinu nekretnina

SKOPLJE - Makedonsko Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore pokrenulo je juče istragu zbog nezakonitog finansiranja stranke VMRO DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koje je trajalo punih šest godina!Tužiteljka Fatime Fetai rekla je na konferenciji za novinare da je prvoosumnjičeni Gruevski, kao predsednik partije, zloupotrebio službeni položaj i omogućio finansiranje stranke suprotno zakonu, kao i da je nezakonito na račun stranke uplaćeno 4,9 miliona evra.

Pranje paraInače, juče je pokrenuta još jedna finansijska istraga u kojoj je prvoosumnjičeni bivši premijer. U tom slučaju Tužilaštvo istražuje izgradnju auto-puta Miladinovci-Štip, kojom su, prema Specijalnom tužilaštvu, tadašnji visoki funkcioneri vlade oštetili Makedoniju za 155 miliona evra. Taj auto-put se finansira kineskim kreditom.Fatime Fetai je rekla da je Gruevski finansirao stranku parama koje je uzeo na nezakonit način, a u stranci je formirao grupu koja je prala te pare. Fetaijeva je objasnila da je ova grupa preko opštinskih komisija unosila novac u budžet stranke.Lažne donacijeOd 2009. do kraja 2015. preko gotovinskih uplata na račun VMRO DPMNE je, prema Specijalnom tužilaštvu, uneseno 4,9 miliona evra uplatama pojedinaca koje su prikazivane kao donacije građana i članova.Fetaijeva je rekla da su nezakonito dobijene pare trošene za marketing, rad stranke, plaćanje računa, ali i za kupovinu nekretnina.- Od 2009. do 2015. zaključen je 71 dogovor o kupovini nepokretne imovine, plaćene tim nezakonito stečenim parama. Deo od imovine uopšte nije bio u funkciji ostvarivanja ciljeva partije i nije korišćen za potrebe stranke - rekla je Fetaijeva.

Istraga protiv 14 funkcionera

Zamrzavanje imovine

Specijalno tužilaštvo će zatražiti zamrzavanje dela imovine VMRO DPMNE, pa i sedišta partije u Skoplju. Tu zgradu je podigla građevinska firma „Beton“, koja je na račun VMRO DPMNE dodatno uplatila nesrazmernu sumu novca kao partnerstvo u investiciji, koju partija nije smela da uzme jer je firma angažovana na javnim radovima. U toj istrazi je osumnjičeno 14 funkcionera stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track