ZAEV POSLE RAZGOVORA S MOGERINIJEVOM: Imaćemo novu vladu već početkom naredne sedmice!
Foto: Reuters

Šestorka u Briselu

ZAEV POSLE RAZGOVORA S MOGERINIJEVOM: Imaćemo novu vladu već početkom naredne sedmice!

Severna Makedonija -

BRISEL - Mandatar i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je da je tokom bilateralnog susreta sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini u Briselu razgovarao o evropskoj perspektivi Makedonije.

Zaev, koji je sinoć prisustvovao neformalnoj večeri sa liderima zapadnobalkanske šestorke, kaže da je tom prilikom razgovarano o potrebi podsticanja evropske perspektive svih zemalja regiona.

"Razgovarali smo i o potrebi većeg fokusa Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, kao i o našoj obavezi da radimo na sprovođenju reformi, prijateljstvu i uslovima koje je neophodno ispuniti za punopravno članstvo država Zapadnog Balkana u EU", rekao je. Zaev, koji je posle dobijanja mandata za sastav nove makedonske vlade najavio da će kabinet predstaviti u parlamentu 27. maja, sinoć je potvrdio da će Makedonija početkom naredne sedmice dobiti novu vladu.

Govoreći o pregovorima za formiranje nove vlade, Zaev je rekao da su ti razgovori sa albanskim partijama DUI i Albanskom alijansom napredovali, ali da još nije imao priliku da razgovara i sa predstavnicima albanskog pokreta Besa, koji mu je, sa svojih pet poslanika, dao podršku za formiranje parlamentarne većine. Najavio je da će predlog za formiranje nove vlade parlamentu proslediti do kraja ove sedmice i da debata na tu temu može da traje najviše 48 sati.

"To znači da ćemo novu vladu imati već početkom naredne sedmice", kazao je Zaev. On se nada da će Evropska unija dozvoliti da Makedonija otvori pregovore o pristupanju Evropskoj uniji sa poglavljima 23 i 24, koji se obično otvaraju na početku procesa pristupanja, a tiču se pravosuđa, vladavine prava i ljudskih prava. Mandatar kaže da bi voleo ako bi pregovori o pristupanju EU bili otvoreni naredne godine, kako bi ovaj proces, kako je rekao, i zvanično počeo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track