(FOTO) POTRESNE SLIKE IZBEGLIČKE MUKE: 1000 izbeglica protestuje na makedonsko-grčkoj granici!
Foto: AP/Giannis Papanikos

Situacija sve napetija

(FOTO) POTRESNE SLIKE IZBEGLIČKE MUKE: 1000 izbeglica protestuje na makedonsko-grčkoj granici!

Severna Makedonija -
Više od 1.000 migranata okupilo se na makedonsko-grčkoj granici u znak protesta zbog odluke Makedonije da ne propušta izbeglice koje ne dolaze iz ratnih zona na Bliskom istoku
1 / 5 Foto: AP/Giannis Papanikos

Migranti, koji su se juče okupili u grčkom pograničnom gradu Idomeni, uzvikujući "Sloboda", potiču iz više zemalja uključujući Maroko, Alžir, Pakistan i Iran, a traže da im se dopusti da uđu u Makedoniju, prenosi njujorški list "Dejli njuz".

Portparolka UNHCR-a Melita Šunjić kaže da "Oni protestuju na miran način i žele da budu propušteni, a uglavnom su iz Severne Afrike, dok su neki iz Irana, Bangladeša...".  Foto AP/Giannis Papanikos

U tom kontekstu, ona je podsetila da pre šest meseci ljudi nisu mogli da tek tako prelaze granice u Evropi, "nego ako si izbeglica, ako imaš razlog da tražiš međunarodnu zaštitu, onda podneseš molbu za azil i odradi se procedura".

"I vratili smo se zapravo na to isto, sem tri narodnosti - Sirijaca, Avganistanaca i Iračana, za koje se može sa velikom verovatnoćom reći da su izbeglice i koji se propuštaju bez daljih procedura. Nakon jednog perioda gde je svako bio propuštan, vratili smo se na normalan postupak", objasnila je Šunjić.

 Foto AP/Giannis Papanikos
Foto AP/Giannis Papanikos

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track