JADNO NA BALKANU: Najviše zarađuju Slovenci, a najmanje Makedonci!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

JADNO NA BALKANU: Najviše zarađuju Slovenci, a najmanje Makedonci!

Severna Makedonija -
Plate na Balkanu su dosta niže u odnosu na zemlje Evropske unije. Mekedonija preuzela neslavno poslednje mesto od Srbije

LJUBLANA - Prema poslednjim zvaničnim statističkim podacima prosečne plate u regionu Balkana su najviše u Sloveniji, a najniže u Makedoniji i Srbiji.

Najveća prosečna plata isplaćena u martu ove godine bila je u Sloveniji 1.008,10 evra.Odmah za Slovencima su Hrvati kojima je u proseku isplaćeno 754,83 evra u martu. Istovremeno prosečna plata u Crnoj Gori u aprilu bila je 478 evra, Bosni i Hercegovini u martu 425,40 evra, Srbiji 376,15 evra prema podacima iz aprila. Mekedonija je prema podacima iz marta po visini prosečne plate u regiji preuzela neslavno poslednje mesto od Srbije. Prosečna plata u Makedoniji, naime, iznosila je 350,99 evra.

Plate na Balkanu su dosta niže u odnosu na zemlje Evropske unije gde prosečna plata često prelazi 2.000 evra. Prema podacima francuskog Zavoda za socijalno osiguranje prosečna mesečna zarada u Francuskoj u prošloj godini povećana je za 1,5 posto, odnosno na 2.474 eura. Posljednje statistike pokazuju da je prosečna plata u Austriji 2.114 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track