POPLAVE U MAKEDONIJI: Potvrđeni identiteti žrtava, još dvoje nestalih

Spasioci pretražuju teren

POPLAVE U MAKEDONIJI: Potvrđeni identiteti žrtava, još dvoje nestalih

Severna Makedonija -
Makedonski premijer, Nikola Gruevski, obišao je teren i rekao da je najlošije stanje u Šipkovici

TETOVO - Makedonska policija potvrdila je danas da su u poplavama koje je izazvalo nevreme u tetovskom kraju poginuli Hašim F. (83), A. M. (14), oboje iz sela Šipkovica kod Tetova, jedno sedmogodišnje dete iz Tetova, kao i beba od godinu i po dana iz Šipkovice. Tela Hašima F., A.M. i deteta od godinu i po dana pronađena su u selu Šipkovica, dok je telo sedmogodišnjeg deteta pronađeno u Golemoj Rečici kod Tetova. Za sada se šestogodišnja devojčica iz sela Šipkovica, kao i R.J. (61) iz sela Lisec vode kao nestali. U jučerašnjem nevremenu teško je povređeno 11 osoba, među kojima je najviše njih iz sela Šipkovica, Selce, Džepište i iz tetovskog prigradskog naselja Mala Rečica.

U nevremenu koje je izazvalo veliku materijalnu štetu u tetovskom kraju oštećeno je više objekata i automobila, a izlile su se i reke u podnožju Šar Planine, među kojima i reka Pena koja je i izazvala smrtonosne poplave u Šipkovici i okolnim selima. Ekipe Direkcije za zaštitu i spasavanje rade na raščišćavanju jedne od kuća u Šipkovici gde se pretpostavlja da se nalazi jedno od dece koje je stradalo u poplavama, a spasilačke ekipe pretražuju teren.

Ipak, i dalje nema konačnog bilansa nastradalih u poplavama na području Tetova. Makedonski premijer, Nikola Gruevski, obišao je teren i porodicama stradalih izjavio saučešće. Gruevski je rekao da je najlošije stanje u Šipkovici, te da ima i dosta povređenih koji su prebačeni u bolnice u Tetovu i Skoplju.

Foto: AP
Foto: AP

"Žalimo zbog svega što se dogodilo i činimo sve što je u našoj moći. Sve institucije centralne i lokalnih vlasti su maksimalno mobilisane i činimo sve što je u našoj moći da pomognemo ljudima čije su kuće poplavljene", rekao je Gruevski.

Florim Besimi, direktor bolnice u Tetovu je ranije danas potvrdio četiri žrtve poplave i jedno nestalo lice. On je dodao da je tokom noći pomoć u bolnici zatražilo 16 osoba, a da su ekipe na terenu ukazivale pomoć i pregledale više od 30 osoba.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Makedonska Vlada na današnjoj vanrednoj sednici donela je odluku da porodicama čije su kuće oštećene u sinoćnjem nevremenu pomogne sa po 500 evra.

Foto: AP
Foto: AP

Skupština Tetova proglasila je 5. i 6. avgust za dane žalosti na području te opštine.

(Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track