UPOZORENJE MAKEDONSKOG PREDSEDNIKA: Tenzije zbog migranata na najvećem nivou
Foto: AP

Izbeglička kriza

UPOZORENJE MAKEDONSKOG PREDSEDNIKA: Tenzije zbog migranata na najvećem nivou

Severna Makedonija -
Priliv migranata u Makedoniju povećao je tenzije u zemlji, izjavio je danas makedonski predsednik Djorđe Ivanov, kritikujući EU zbog nedostatka finansijske podrške i razmene podataka o migrantima

"Rizik od mogućeg sukoba između izbeglica i migranata, migranata i policije i vojske, kao i između migranata i lokalnog stanovništva procenjen je kao visok", rekao je Ivanov novinarima posle razgovora u Skoplju sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Makedonija ima kapacitet za smeštaj oko 2.000 ljudi u privremenim tranzitnim centrima. "Svako povećanje tog broja će povećati i direktne pretnje i rizike po nacionalnu bezbednost Makedonije", poručio je Ivanov, preneo je AP. Tusk je istakao da je EU spremna da i dalje pruža humanitarnu i tehničku pomoć Makedonije. EU je sprema da pruži i više kada bude imala procenu potreba Makedonije, rekao je Tusk, prenela je makedonska agencija MIA.

"Ako smo ozbiljni po pitanju spasavanja Šengena, onda moramo da budemo ozbiljni i po pitanju pomaganja zemljama koje su na 'prvoj liniji fronta', kao što je vaša zemlja", rekao je Tusk. Istovremeno, migranti kojima nije dozvoljeno da uđu u Makedoniju zbog toga što ne potiču iz ratnih zona na Bliskom istoku, nastavljaju protest na grčkoj strani granice, blokirajući prugu četvrti dan zaredom. Protest uglavnom protiče mirno. U jednom incidentu ranije danas, jedan Iranac je pretio da će brijačem preseći vene ako mu se ne dozvoli da uđe u Makedoniju.

Policija je pokušala da mu uzme brijač, a on se u tom metežu posekao po licu. Migranti su nastavili da blokiraju prugu na granici između Makedonije i Grčke. Broj izbeglica na granici se, međutim, kako navodi AP, danas smanjio jer verovatno tragaju za novim rutama kako bi stigli u druge zemlje EU. Grčka policija navodi da se danas na graničnom prelazu Idomeni nalazi 1.300 takvih migranata, dok ih je juče bilo 2.000, zajedno sa 800 izbeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana kojima je dozvoljen ulazak u Makedoniju. Prema podacima policije, u Makedoniju je u poslednja 24 časa prešlo 6.000 izbeglica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track