ISPRED VLADE MAKEDONIJE: Zaev proglasio VELIKU POBEDU, opozicija slavi!
Foto: Sonja Lakić

Pao režim Gruevskog

ISPRED VLADE MAKEDONIJE: Zaev proglasio VELIKU POBEDU, opozicija slavi!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Stranka SDSM na čelu sa Zoranom Zaevim proglasila je pobedu u svim većim gradovima Makedonije. Veliki broj pristalica opozicije se okupio ispred zgrade Vlade u Soplju gde proslavljaju pobedu.

00:10 - Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je da opoziciona koalicija na čelu s tom strankom prema poslednjim podacima ima jedan mandat više od VMRO DPMNE.

Foto: Sloboden Pečat/ Branko Geroski
Foto: Sloboden Pečat/ Branko Geroski

Zaev pred pristalicama, koje su se okupili ispred Vlade Makedonije u Skoplju, rekao da "opozicija zajedno sa građanima ima jedan madat više od VMRO DPMNE" i da se čekaju rezultati, ali da "trendovi mogu samo da rastu, ne mogu da padaju".

Foto: Sloboden Pečat/ Branko Geroski
Foto: Sloboden Pečat/ Branko Geroski

"Poštovani građani radujte se, slavite život, režim je pao. Neka ceo svet zna da je pao režim (Nikole Gruevskog) za jedan mandat", rekao je Zaev. On je rekao da "danas Makedonija otvara novu stranicu, novu lepu stranicu".

Foto: Sloboden Pečat/ Branko Geroski
Foto: Sloboden Pečat/ Branko Geroski

"Danas smo pobedili zajedno povezani, da živi naša multietnička Makedonija", rekao je lider SDSM.

23:20 - U toku je slavlje ispred zgrade Vlade Makedonije, gde se okupio veliki broj pristalica opozicije :

Foto: Sloboden Pečat/ Branko Geroski
Foto: Sloboden Pečat/ Branko Geroski

22:10 - SDSM proglasio pobedu u najvećim makedonskim gradovima. Prema prvim projekcijama SDSM je osvojila 52 mandata, dok je VMRO-DPMNE dobio 51 poslaničko mesto, 9 mesta ima DUI, tri DPA, dok unija albanaca ima 3 a BESA 4 mandata.

Rezultati po Izbornim jedinicama su sledeći: u Izbornoj jedinici 1 SDSM je osvojio 10 mandata naspram 8 mandata VMRO-DPMNE, IJ 2, SDSM 9, a VMRO-DPMNE 8, u IJ 3 rezultat je 11 naprema 9 u korist VMRO-DPMNE, u IJ 4 10:10, u IJ 5 9:9 i u IJ 6 4:4.

Ovde možete pratiti rezultate uživo:

21:30 - Sudeći prema prvim nezvaničnim rezultatima, opozicija na čelu sa SDSM vodi u gotovo svim mestima u zemlji. SDSM vodi u Delčevu, Resenu, Makedonskom Brodu, dok se za Radoviš najavljuje velika pobeda. Značajna razlika je i u Karpošu, Aerodromu i Centru. Na jednom izbrojanom mestu u Novo Lisiče, SDSM ima duplo više glasova, a bitka se vodi i u Bitolju gde prema dosadašnjim rezultatima opozicija ima 5707 glasovi, a VMRO-DPMNE 4.981 glas.

SDSM vodi i u Aračinovu, Brestu, Tanuševcu i većini mesta u kojima živi pretežno albansko stanovništvo. U Aračinovu SDSM ima 177 glasova, DUI 73 glasa, DPA 32, a VMRO-DPMNE 2 glasa.

21:00 - Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji završeni su večeras zatvaranjem biračkih mesta u 19 sati, sledi prebrojavanje glasova, a prvi nezvanični izborni rezultati očekuju se oko ponoći. Izbori su protekli mirno i u demokratskoj atmosferi, uz manje nepravilnosti i veliku izlaznost građana. Izlaznost od preko 60 osto građana do 17 sati je veća u odnosu na prethodna tri izborna ciklusa.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

19:00 - DIK je najavila da će konačni odziv glasača na današnjim izborima objaviti u 21.00. ; Na devetim parlamentarnim izborima nakon osamostaljenja Makedonije i četvrtim vanrednim u nizu, pravo glasa je imalo 1.784.416 birača.

Od toga je 1.531.368 birača koji žive u Makedoniji i 230.122 koji se vodi na posebnom spisku gradjana za koje se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu. U šest izbornih jedinica u Makedoniji bira se 120 poslanika u Sobranju, dok sedma izborna jedinica, za inostranstvo, daje do tri poslanika. ;

18:28 - Državna izborna komisija objavila je da je do 17 sati izlaznost bila 60,38 posto

16:38 Helsinški odbor za ljudska prava Republike Makedonije zabeležio je tokom izbornog dana niz nepravilnosti i nezakonitosti na nekoliko biračkih mesta. Informacije uglavnom dolaze od građana i od posmatrača na terenu.

foto Branko Geroski
foto Branko Geroski

16:29 - Na vanrednim parlamentarnim izbporima, koji se danas održavaju u Makedoniji, na birališta su izašla i dva najljuća rivala - lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i lider opozicione SDSM Zoran Zaev, i dok bivši premijer poziva građane da izađu i iskoriste svoje građansko pravo, Zaev je uveren u svoju pobedu.

Za Gruevskog je ovo dan za koji on veruje da će najveći broj građana iskoristi svoje građansko pravo i dati svoj glas onom kome veruju. Ocenio je da se ovi izbori odvijaju u fer i demokratskoj atmosferi, što je, kako je rekao, veoma dobro za državu i sve njene građane.

"Dve i po godine od poslednjih izora građani treba da izađu i kažu svoje mišljenje kako Makedonija treba da izgleda u budućnosti", rekao je Gruevski novinarima nakon glasanja.

Uveren u pobedu... Zoran Zaev Foto Tomislav Georgiev
Uveren u pobedu... Zoran Zaev Foto Tomislav Georgiev

Zaev, koji je glasao u Strumici, gde obavlja funkciju gradonačelnika, kaže da je ovo istorijski dan za Makedoniju i njene građane i uveren je da će večeras proglasiti izbornu pobedu.

"Ovo su izbori za život i budućnost zemlje, za naprednu, slobodnu i jedinstvenu Makedoniju, poručio je Zaev i dodao da građani danas izražavaju svoju slobodnu volju. Uveren je u pobedu stranke SDSM na čijem je čelu i najavljuje odlazak sa mesta gradonačelnika Strumice.

Spreman je, kazao je, i da se povuče iz politike u slučaju izbornog debakla, ali ističe da se to sigurno neće dogoditi.

15: 30- Ministarstvo unutrašnjih poslova javlja o nizu neregularnosti koje su se desile danas. U selu Demihisarsko dve osobe su delile novac, u Vilandovu je glasač fotografisao lisić. Pijani muškarac u Strugi nije dozvolio ljudima da glasaju. Na skopskoj pijaci u Goče Petrovu primećena su lica koja su agitirala za određenu partiju.

15:00- Lideri SDSM i glavni kandidat opozicije Zoran Zaev glasao sa suprugom u Strumici.

Zaev je posle glasanja poručio da je ovo istorijski dan za građane Makedonije. Ostatak pročitajte u posebnoj vesti.

Foto: Tomislav Georgiev
Foto: Tomislav Georgiev

Foto: Tomislav Georgiev
Foto: Tomislav Georgiev

14: 10- DIK: Do 13 časova glasalo 34,83 odsto glasača, odnosno 581.899 ljudi.

Po izbornim jedinicama odziv je sledeći:

IE 1 - 38,35 odstoIE 2 - 33, 71 odstoIE 3 - 38, 62 odstoIE 4 - 39, 09 odstoIE 5 - 33, 5 odstoIE 6 - 23, 85 odsto

14:00- Glasanje albanske nacionaln manjine, znatno će uticati na ishod izbora. Albanci u Makedoniji čine jednu četvrtinu ukupnog stanovništva, a s obzirom na to da su ovi izbori jedni od neizvesnijih, upravo oni bi mogli da odluče pobednika.

(VIDEO) PREKO 30.000 LJUDI DOŠLO DA PODRŽI ZAEVA: Ujedinio Makedonce, Srbe, Albance, Bosnjake...

13:10- Ivanov Glasao- Predsednik Makedonije Đorđije Ivanov glasao je danas u gimnaziji Josip Broz Tito u Skoplju.

13:00- Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije javlja da su imali nekoliko intervencija dan pre izbora zbog mita i ucenjivanja birača. Policija je podnela krivičnu prijavu protiv dve osobe iz Kocane u istočnoj Makedoniji zbog pokušaja da podmite birače sa 1.000 denara (oko 16 evra) u zamenu za svoje lične karte kao garanciju da neće glasati.

U druga dva slučaja, policija takođe kaže da su našli kopiju biračkog spiska u privatnom vozilu u Strumici, dok je izborni materijal u jednom biračkom mestu u blizini grada Ohrida ostavljen neosiguran preko noći.

12:30- "Ako Makedonska vladajuća stranka pobedi, to će poslati negativnu poruku drugim moćnicima da nastave svoje puteve neometano. Pobeda za opoziciju, u međuvremenu, značila bi početak obnove istinski demokratske vladavine", izjavio je Florian Biber, profesor južnoevropske politike i istorije na Fakultetu političkih nauka u Gracu.

MAKEDONCI I ALBANCI ZAJEDNO: Prvi put se, od 2001. u Arčinovu viorila makedonska zastava!

12:00- Udruženje građana javlja o brojnim nepravilnostima za četiri sata glasanja. Na glasačkom mestu u Novom Selu, jedno lice je agitovalo na glasače ispred birališta.

Na glasačkom mestu u Strugi jedan čovek je pokušao da glasa dva puta, na kraju je policija morala da ga skloni sa biračkog mesta.

U opštini Negotin jedan glasač je javno rekao za koga je glasao.

11: 15- OEBS javlja da do sada nisu zabeleženi veći problemi na izbornim mestima, preliminarni rezultati izbora se očekuju sutra ujutru.

11:10- Jedan glasač priveden

Jedan glasač Z.D. iz opštine Gorče Petrov u Skoplju priveden je zbog fotografisanja glasačkog listića zbog čega je glasanje na tom izbornom mestu prekinuto od 8.25 do 8. 35. Sličan incident se desio i u Valandovu, javlja Slobodan Pečat.

11:00- Do 10 časova glasalo 9,4 odsto birača, saopštio je DIK

Foto: Slobodan Pečat/ Branko Geroski
Foto: Slobodan Pečat/ Branko Geroski

U Makedoniji je do 10 sati na vanrednim parlamentarnim izborima glasalo 9,49 odsto birača, objavila je danas Državna izborna komisija (DIK).Na konferenciji za novinare predseddnik DIK Aleksandar Čičakovski je rekao da je taj podatak dobijen na osnovu obrađenih 95,09 odsto svih biračkih mesta.

Izlaznost po izbornim jedinicama do 10 sati:

IE1 - 11, 05 odsto

IE 2 - 9,70 odsto

IE 3 - 11, 36 odsto

IE 4 - 11, 24 odsto

IE 5 - 9, 05 odsto

IE 6, 10 odsto

10:00- Pojavile se prve prijave za pokušaj podmićivanja građana u Skoplju, Prilepu, Vilandovu..

Foto: Slobodan Pečat/ Branko Geroski
Foto: Slobodan Pečat/ Branko Geroski

Mnogi stranački aktivisti koji učestvuju u kampanji otvoreno krše izbornu tišinu, javljaju građani.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su rezultat Sporazuma, koji su predstavnici najvećih političkih partija potpisali u Pržinu, uz posredovanje Evropske unije. Izbori su, prema tom sporazumu najpre trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomereni za 5. jun, kada vladajuća VMRO-DPMNE bila jedina koja je podnela izbornu listu, pa su izbori ponovo odloženi.

Najnoviji datum održavanja izbora četiri najveće partije dogovorile su 31. avgusta. Vanredni parlamentarni izbori bi trebalo da izvedu zemlju iz dvogodišnje političke krize. Ključni igrači predstojećih izbora u Makedoniji su lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji pretenduje da se vrati na vlast i njegov rival Zoran Zaev, koji predvodi Socijaldemokratski savez Mekedonije.

Whoever can mobilize the swing voters and habitual abstainers will win #Macedonia's December elections, experts say https://t.co/PqU0tQNW8O pic.twitter.com/JArAus1RI8

— Balkan Insight (@BalkanInsight) December 1, 2016

Gruevski je po obrazovanju ekonomista i potiče iz srednje klase nekadašnje SFRJ. Ovaj 46-godišnji bivši bokser nekada je smatran "previše levo" nastrojenim političarem, ali je tokom 10 godina njegove vladavine ta slika potpuno promenjena i Gruevskog danas vide kao diktatora i nacionalistu. Ova promena je posebno izražena nakon 2008. kada je Makedonija ostala je pred vratima NATO, nakon što je Grčka stavila veto zbog spora oko imena ove države.

Zaev je predsednik SDSM i istovremeno u već trećem mandatu kao gradonačelnik Strumice. Na čelu SDSM je od 2013. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Skoplju 1997, gde je završio i posdiplomske studije. Agencija AFP upravo, među pet stvari koje treba znati o Makedoniji, ukazuje da se jedna odnosi na njen zvanični naziv u Ujedinjenim nacijama, a to je Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, ili BJRM.

To je i rezultat 25-godišnjeg spora sa susednom Grčkom, čija je severna pokrajina nosi isto ime. Međutim, jedan broj zemalja je priznalo ovu balkansku državu pod njenim ustavnim imenom Makedonija, uključujući SAD, Rusiju, pa čak i Kinu.

Spor sa Grčkom je bio glavna prepreka Makedoniji na njenom putu evrointegracija. Godine 2008. Grčka je, naime, stavila veto na članstvo Makedonije u NATO, što je blokiralo pregovore o pristupanju te cemlje EU, iako je ona kandidat za članstvo postala 2005.

foto AP
foto AP

Agencija AFP napominje da kada putnik prolazi severom Makedonije, može da pomisli da je u Albaniji - crvene albanske zastave sa crnim dvoglavim orlom su rasprostranjene u velikom broju sela od 2005. Makedonija je, naime, dom za oko dva miliona ljudi, uglavnom pravoslavnih Slovena, ali i albanske manjine koja čini oko četvrtinu stanovništva.

Makedonija je izbegla međuetnički rat tokom krvavog raspada Jugoslavije, ali se našla u sukobu 2001. nakon pobune pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova. U tim sukobima OVK sa makedonskim oružanim snagama poginulo je oko 200 ljudi. Sukobi su okončani u avgustu 2001. godine potpisivanjem Ohridskog sporazuma, uz posredovanje međunarodne zajednice, a uslov je bio da pripadnici albanske manjine dobiju veća prava, uključujući podelu vlasti i bolju zastupljenost u javnom sektoru, kao i da albanski jezik dobije status službenog.

Međuetnički problemi su smanjeni, ali je, na primer, u maju prošle godine, 14 Albanca, koji su okvalifikovani kao teroristi i osam policajaca ubijeno u pucnjavi u Kumanovu, gradu na severu Makedonije. Motiv za ovaj sukob nikaa nije otkriven, ali je opozicija optužila vlast da je umešana u organizaciju ovog sukoba kako bi skrenula pažnju sa političke krize.

Poslednjih nekoliko izbora je bilo problematično jer je opozicija optuživala vlast za krađu glasova, a politička previranja su pogoršana u januaru 2015. kada je opoziciona Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) obelodanila nelegalno prisluškivanje hiljada ljudi, uključujući i lidera opozicije, novinara i crkvenih zvaničnika.

SDSM je za prisluškivanje optužio vladajuću VMRO-DPMNE. Nakon toga su usledili višenedeljni opozicioni protesti protiv vlade Nikole Gruevskog, koji je na vlasti bio od 2006. Gruevski je potom podneo ostavku i otvorio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora. Inače, prema pisanju AFP-a, Makedonija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi i jedna četvrtina njegovog aktivnog radno sposobnog stanovništva je nezaposleno.

Rast Bruto društvenog proizvoda u 2015. bio je 3,5 odsto u 2015, ali je Međunarodni monetarni fond procenjuje u novembru saopštio da je potom pao na 2,2 odsto u ovoj godini "zbog smanjenja investicija, kao posledice političke nesigurnosti". Prošle i ove godine Makedonija se suočava sa velikom izbegličkom krizom kada je, kako se procenjuje, kroz tu zemlju i tzv. balkanskom rutom prošlo više od milion izbeglica sa Bliskog istoka.

(EPK/Beta/ Plusinfo.mk/ Slobodan Pečat/ Balkan insajt)

POKRETAČ ŠARENE REVOLUCIJE ZA KURIR: Gruevski je diktator

BLIŽE SE IZBORI U MAKEDONIJI: Svi očekuju izlazak iz političke krize

(VIDEO) VELIKI MITING OPOZICIJE U SKOPLJU Zaev: Dostojanstven život za sve

(VIDEO) PREKO 30.000 LJUDI DOŠLO DA PODRŽI ZAEVA: Ujedinio Makedonce, Srbe, Albance, Bosnjake...

(Foto: Sloboden Pečat/ Branko Geroski)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track