O OVOME SE DO SADA NIJE ZNALO Pahor: Kako smo Putin i ja izludeli službe bezbednosti u Ljubljani!
Foto: Fonet, AP

Anegdota

O OVOME SE DO SADA NIJE ZNALO Pahor: Kako smo Putin i ja izludeli službe bezbednosti u Ljubljani!

Region -

Slovenački predsednik Borut Pahor ispričao zanimljivu anegdotu o svom susretu sa Vladimirom Putinom iz 2011. kada je ruski predsednik posetio Sloveniju kako bi je uključio u, posle napušteni projekat, gasovod Južni tok.

Tada su i Putin i Pahor bili predsjednici vlada, a o zaključivanju sporazuma o Južnom toku i drugoj ekonomskoj saradnji razgovaralo se u rezidencijalnom kompleksu na Brdu kod Kranja, nedaleko od aerodroma Brnik, gde je mnogo lakše osigurati diskreciju i sigurnost nego u Ljubljani.

Tamo je ruska delegacija s Putinom i službom bezbednosti trebalo da prespava, ali je Pahor promenio program na svoju ruku.

"Nakon službene večere na Brdu pitao sam Putina da li mu je dosadno i želi li da mi se pridruži u noćnoj šetnji po Ljubljani. Odmah je bio za to, što je iznerviralo protokol i službe bezbednosti", kazao je Pahor u razgovoru za reviju "Obrazi" koji prenosi mariborski list "Večer".

"Sećam se da smo se oko ponoći šetali blizu poznatog ljubljanskog restorana. Čuo sam kako je neki strani turista, Englez ili možda Irac, tada rekao svom prijatelju: "Ma pogledaj, ovaj strašno liči da Putina."

Prošli smo mimo njih i nismo se na to osvrtali, ali smo onda čuli: "Bože, pa to je stvarno Vladimir Putin", ispričao je Pahor rekavši da su se nakon toga i on i njegov visoki gost iz Rusije samo slatko nasmejali.

Putin krajem meseca dolazi u Sloveniju na Pahorov poziv, a povod je obeležavanje 100. godišnjice stradanja ruskih vojnika u Prvom svetskom ratu, austrijskih zarobljenika koji su gradeći gorsku cestu kod prevoja Vršič poginuli u snežnoj lavini.

Posjet ima neslužbeni karakter i susreti Putina s predstavnicima vlade nisu predviđeni, ali mu u Sloveniji pridaju veliku važnost zbog želje za dobrim odnosima s Rusijom koju podstiče i dosta visoka ekonomska saradnja.

(Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track