SDA PROGLASILA ISLAMSKU DRŽAVU TERORISTIČKOM: Nije ni islamska ni država!
Foto: Profimedia

Osuda

SDA PROGLASILA ISLAMSKU DRŽAVU TERORISTIČKOM: Nije ni islamska ni država!

Bosna i Hercegovina -
Njeni ideologija, ciljevi i aktivnosti su suprotni islamu i civilizaciji, nemojte ratovati za teroriste, navodi se u saopštenju stranke Bakira Izetbegovića

SARAJEVO - Predsedništvo najuticajnije bošnjačke stranke u BiH, Stranke demokratske akcije, čiji je lider Bakir Izetbegović, pozvalo je građane da ne odlaze na ratišta da bi ratovali na strani terorista, sledbenika takozvane Islamske države.

Predsedništvo je, kako su preneli mediji u BiH, osudilo akcije ove terorističke organizacije.

"Teroristčka grupa Islamska država nije ni islamska ni država. Njena ideologija, ciljevi i aktivnosti su potpuno suprotni islamu i svim civilizacijskim normama", ističu iz SDA i preciziraju da ISIL predstavlja najozbiljniju pretnju međunarodnom miru i bezbednosti.

"Najoštrije osuđujemo brutalna, sistemska kršenja ljudskih prava i povrede međunarodnog prava od ove terorističke grupe, uključujući i neselektivno ubijanje i namerno gađanje civila, masovna pogubljenja i ubistva", poručuju iz SDA.

SDA se obvezala na borbu protiv svih oblika terorizma i nasilnog ekstremizma te pozvala državne institucije BiH da aktivno učestvuju i sarađuju sa međunarodnim partnerima jer, kako navode, terorizam i nasilni ekstremizam mogu biti poraženi samo odlučnim pristupom koji podrazumeva aktivno učestvovanje i saradnju svih država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track