STRANI MEDIJI UPOZORAVAJU: Balkan je ponovo bure baruta!
Foto: AP

Globalna tema

STRANI MEDIJI UPOZORAVAJU: Balkan je ponovo bure baruta!

Region -
Nemački "Bild" u velikom izveštaju pod naslovom "Drama na evropskim granicama" govori o sve zategnutijim odnosima Zagreba i Budimpešte

Izbeglička kriza ni danas ne silazi sa naslovnica vodećih svetskih medija.

Uticajni britanski list "Gardijan" u svom onlajn izdanju kao glavnu vest uživo prati najnovije događaje oko migrantske krize, a ističu izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je rekao da je Hrvatska naterala Mađarsku da primi izbjeglice.

Istu Milanovićevu izjavu u svom opširnom izvještaju iz Hrvatske u naslovu ističe i Bi Bi Si.

Tabloid "Dejli Mejl" donosi priču o diplomatskom sukobu Hrvatske i Mađarske i teškim optužbama Budimpešte na račun Zagreba."

Hrvatska optužena za krijumčarenje ljudi: Žestoka svađa između suseda, Mađarska napala politiku Zagreba kojom je sili da primi migrante poslate vozovima", naslov je opširnog članka ovog lista.

Nemački "Bild" izbegličku krizu u celoj regiji prati iz minuta u minut u velikom izveštaju pod naslovom "Drama na evropskim granicama".

Događaje konstantno prati i ugledni "Frankfurter" koji u prvi plan ističe sukob hrvatske predsednice i premijera oko angažmana Hrvatske vojske.

Austrijski "Kroken Cajtung" donosi izjavu tamošnje ministarke unutrašnjih poslova koja negoduje zbog izostanka primene dablinskih pravila o azilu u Hrvatskoj i Sloveniji, te spominje mogućnost vraćanja novopristiglih izbeglica u te dve države. No, kao vodeću vest donosi članak o pozivu mobilizaciji sastava mađarske vojske i teškim rečima na relaciji Zagreb-Budimpešta, a sve pod naslovom: "Balkan je ponovno bure baruta".

"Njujork Tajms" je u štampanom izdanju objavio reportažu iz Hrvatske o izbeglicama koje su tada još bile zaglavile u toj zemljhi, pre nego što je na snagu stupio "Plan B".

Priču s gotovo identičnim naslovom donosi i "Vašington Post".

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track