TUŽI DRŽAVU ZBOG PIVA SA MARIHUANOM: Slovenački pivar bankrotirao nakon loše procene inspekcije
Foto: Profimedia

Urnebesno

TUŽI DRŽAVU ZBOG PIVA SA MARIHUANOM: Slovenački pivar bankrotirao nakon loše procene inspekcije

Region -
Zemir Begič iz slovenačkog gradića Semiča tužiće državu Evropskom sudu za ljudska prava jer mu je pre 18 godina zabranila proizvodnju piva sa ekstraktom industrijske konoplje, nakon čega je doživeo finansijski i privatni slom

"Idem do kraja, za moj će se slučaj čuti i u Strazburu", rekao je za ljubljansko "Delo" bivši vlasnik velike gostionice i male pivare koje je godišnje punila stotinjak hiljada boca piva, u to vreme ugledni preduzetnik sa dvadesetak zaposlenih.

Njegovi su problemi započeli kad je 1998. godine na tržište plasirao pivo "Mery Jane" koje je odmah postalo veliki hit, ali mu je proizvodnja zabranjena, a poslovni prostor zapečaćen nakon što ga je posetila zdravstvena inspekcija.

Istina, na bocama piva "Mery Jane" bila je marketinški dobro osmišljena nalepnica sa listom marihuane, ali su testovi potvrdili da Begičevo pivo ne sadrži kanabinoidne THC sastojke nego uz regularne sastojke piva i hmelj još samo ekstrakt industrijske konoplje koju je uvozio iz Austrije i Švajcarske i uredno plaćao carinu.

Begič je nakon više godina borbe s državnom inspekcijom dobio upravni spor, dokazavši da je zatvaranje njegove pivare bilo protivzakonito, ali je u međuvremenu finansijski propao zbog kredita, napustila ga je žena, a ima i velike zdravstvene probleme od šokova koje je preživljavao u borbi sa sudskim vetrenjačama.

Vrhovni sud je odbio njegov zahtev da mu se zbog upropaštenog posla i grešaka državne inspekcije dodeli odšteta od 9,58 miliona evra i prizna visoka mesečna renta, pa sada najavljuje da će tužiti državu Evropskog sudu za ljudska prava, dokazujući da je protivpravno postupala u njegovu slučaju.

Begič sumnja da su ga namerno upropastili kako bi pomogli jednoj pivari u državnom vlasništvu koja je malo nakon njega počela puniti pivo sa ekstraktom industrijske konoplje za jednog austrijskog kupca.

(net.hr/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track