(VIDEO) U SABORU O KURIRU I NJUZVIKU PUSIĆ PRIZNALA Srpski mediji prvi otkrili aferu Piranski zaliv
Foto: Printscreen HRT

Priznanje Kuriru

(VIDEO) U SABORU O KURIRU I NJUZVIKU PUSIĆ PRIZNALA Srpski mediji prvi otkrili aferu Piranski zaliv

Hrvatska -
Šefica hrvatske diplomatije potvrdila da je Kurir prvi razotkrio međunarodni skandal oko Piranskog zaliva

ZAGREB - Srpski mediji su prvi otkrili aferu, pa su hrvatski preuzeli, izjavila potpredsednica vlade Hrvatske i šefica diplomatije Vesna Pusić na vanrednoj sednici hrvatskog Sabora o podršci odluci vlade da Hrvatska istupi iz Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom oko Piranskog zaliva.

"Našli smo se u ovoj situaciji pošto je transkript telefonskih razgovora objavljen u srpskim medijima, pa zatim prenesen u hrvatskim. Ovo, kao što sam rekla, nije dobro ni srećno rešenje za Hrvatsku. Mi smo prihvatili rešenje granica kroz arbitražni sporazum, apsolutno verujući u proceduru koja će dovesti do rešenja trajne granice između Hrvatske i Slovenije", rekla je Pusićeva aludirajući na pisanje Kurira, a zatim i na to što je srpsko izdanje Njuzvika objavilo transkripte razgovora slovenačkog sudije u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i slovenačke predstavnice Simone Drenik.

http://www.youtube.com/watch?v=aOpVikw3c38

"Srpski medji prvi su objavili i transkripte, koji su se pojavili potom u hrvatskim medijima", dodala je šefica hrvatske diplomatije ističući koliko je važno bilo to što je Kurir obelodanio ovaj međunarodni skandal

Evo kako je hrvatski Večernji list citirao otkriće Kurira

Podsećamo, Kurir je otkrio aferu o arbitraži Piranskog zaliva, a srpsko izdanje Njuzvika je i objavio transkripte koji to dokazuju, da su slovenačke diplomate vršile uticaj na međunarodne sudije Arbitražnog suda da granicu Piranskog zaliva postave u korist Slovenije tako što će joj dodeliti 2/3 tog zaliva.

Jernej Sekolec i Simona Drenik su podneli ostavke (Foto: Printscreen YouTube)

I u Hrvatskoj i u Sloveniji digla se velika prašina, a glavni akteri afere, slovenački član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenačka predstavnica Simona Drenik, podneli su ostavke.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da se Hrvatska povlači iz Sporazuma o arbitraži (Foto: Printscreen YouTube)
Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da se Hrvatska povlači iz Sporazuma o arbitraži (Foto: Printscreen YouTube)

Hrvatski premijer Zoran Milanović je objavio da će Hrvatska izaći iz tog postupka "jer je kontaminiran", a danas je za to tražio i dobio jednoglasnu podršku celog Sabora.

U Sloveniji smatraju da Hrvatska nema pravo da se jednostrano povuče iz arbitražnog sporazuma, a u čitavoj aferi za Ljubljanu je najveći problem činjenica da je neko nedozvoljeno snimao razgovore slovenačkih predstvnika u Arbitražnom sudu. Slovenija je u međuvremenu imenovala novog arbitra - predsednika Međunarodnog suda pravde Ronija Abrama, ali Hrvatska ističe da to više nema nikakvog uticaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track