RODOLJUB ŠABIĆ: Falsifikovani potpisi porodilja na formularima za saglasnost
Foto: Beta

Tužilaštvo na potezu

RODOLJUB ŠABIĆ: Falsifikovani potpisi porodilja na formularima za saglasnost

Društvo -

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatrazio je od Republičkog javnog tužilaštva da preduzme odgovarajuće mere zbog sumnje da su u određenom broju slučajeva potpisi porodilja na formularima za saglasnost za obradu bili faksifikovani.

Poverenik, naime, nakon obavljenog nadzora, sumnja da je počinjeno možda i više krivičnih dela prilikom obrade ličnih podataka porodilja koju je obavila firma Care Direct, a na osnovu ugovora o saradnji sa više zdravstvenih ustanova širom Srbije.Primera radi, Poverenik navodi da je u jednom porodilištu u Novom Sadu uvidom u uzorak od 398 potpisanih formulara utvrđeno da je čak 116 tih obrazaca potpisano inicijalima porodilja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Osim toga, neke su porodilje čiji su "potpisani" obrasci pronađeni, kategorički tvrdile da ništa nisu potpisale, što sve ukazuje na postojanje indicija da je u vezi sa obradom podataka porodilja moglo biti počinjeno više krivičnih dela, kaže Poverenik.

S obzirom na realnu mogućnost sličnih dešavanja i u nekim drugim od 45 porodilišta, koja se nalaze na područjima nadležnosti većeg broja tužilaštava, Poverenik je o svemu obavestio Republičko javno tužilaštvo očekujući da ono oceni potrebu i obim preduzimanja daljih mera iz svoje nadležnosti.

Foto: Beta Nenad Petrović
Foto: Beta Nenad Petrović

Inače, kako se navodi u saopštenju, u postupku nadzora utvrđeno je da preduzeće Care Direct ima ugovor o saradnji sa 45 zdravstvenih ustanova sa teritorije Srbije na osnovu kojih mu te ustanove stavljaju na raspolaganje određeni prostor i kadrovske kapacitete.

Na osnovu tog ugovora zdravstveni radnici vrše podelu materijala i prikupljenih obrazaca u koji se upisuju podaci o ličnosti porodilja "uz njihov obavezan potpis".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track