RODOLJUB ŠABIĆ: Neodgovarajuća briga države za ljudska prava
Foto: Fonet

Loša Strategija zaštite podataka o ličnosti

RODOLJUB ŠABIĆ: Neodgovarajuća briga države za ljudska prava

Društvo -

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je 25. avgusta da je Strategija zaštite podataka o ličnosti "najbolja i zabrinjavajuća ilustracija" odnosa države Srbije prema ljudskim pravima.

On je rekao da ni posle šest godina nije urađen Akcioni plan za sprovođenje Strategije, na šta se vlada obavezala, kao i da je na to upozorila i Evropska komisija. Šabić je upozorio da sve to može predstavljati problem prilikom predstojećih pregovora o poglavlju 23 sa EU.

U saopštenju povodom šeste godišnjice usvajanja Strategije zaštite podataka o ličnosti navodi se da se, iako je Strategija usvojena 2010. godine, državne aktivnosti u toj oblasti svode na aktivnosti Poverenika, koje ne mogu da nadomeste ono što bi trebalo da rade nadležna ministarstva, Vlada i Skupština Srbije. Navodi se da da je broj predmeta Poverenika u oblasti zaštite podataka o ličnosti uvećan sa 83 u 2009. na 2.430 u 2015. Šabić upozorava da je neophodno da se odnos prema Strategiji "korenito promeni", a jedan od prvih koraka bi mogao da bude izrada Akcionog plana za sprovođenje Strategije, na koji se Vlada obavezala još pre šest godina.

Foto: Beta/Nenad Petrović
Foto: Beta/Nenad Petrović

On je podsetio da je usvajajući Strategiju Vlada Srbije utvrdila da će "Akcioni plan za sprovođenje Strategije, s definisanim aktivnostima, očekivanim efektima, nosiocima konkretnih zadataka i rokovima za izvršenje zadataka, doneti u roku od 90 dana od dana objavljivanja". Vlada je tada utvrdila i da će "formirati posebno radno telo koje će nadzirati obezbeđenje uslova i sprovođenje Strategije i Akcionog plana, vršiti koordinaciju državnih organa, izveštavati nadležne organe o sprovođenju Strategije i uočenim problemima i inicirati izmene u skladu s novonastalim potrebama ili uočenim nedostacima", navodi se u saopštenju Poverenika.

"Ni posle šest godina nemamo Akcioni plan, a 'logična' posledica je izostanak niza neophodnih i normativnih akata i aktivnosti", naveo je Poverenik i dodao da je na to upozorila i Evropska komisija. Šabić je podsetio i da Vlada sa donošenjem Uredbe o zaštiti naročito osetljivih podataka, u odnosu na rok utvrđen Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, kasni više od sedam godina, kao i da se četiri godine kasni sa Predlogom novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Kako je ocenio, sve to može predstavljati problem prilikom predstojećih pregovora o poglavlju 23 sa Evropskom unijom, kao i problem sa stanovišta zaštite prava koju država duguje svojim građanima.

Foto: FoNet Nenad Orčević
Foto: FoNet Nenad Orčević

Poverenik je istakao da će svojim aktivnostima nastaviti da ta prava štiti dodajući da to u konkretnim okolnostima objektivno predstavlja "gašenje požara" dok je Srbiji potrebno "sistematsko otklanjanje izvora problema i uspostavljanje novog, modernog sistema zaštite podataka o ličnosti."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track