RUSI IMAJU NOVI PREDLOG ZA REŠAVANJE SUKOBA U ALEPU: Lavrov predao Keriju dokument, čeka se odgovor
Foto: Reuters

Rešenje

RUSI IMAJU NOVI PREDLOG ZA REŠAVANJE SUKOBA U ALEPU: Lavrov predao Keriju dokument, čeka se odgovor

Planeta -

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da mu je američki državni sekretar Džon Keri juče dao predloge SAD o Alepu koji se poklapa sa pristupima na kojima insistira Rusija.

Ruski ministar je naglasio da su se do juče pregovori između Rusije i SAD o Siriji zasnivali na želji američke strane da Nusra front, koji predvodi militante u neoslobođenom delu istočnog Alepa, skloni od udara avijacije.

„Ipak, juče mi je Džon Keri na našem sastanku u Rimu dao američke predloge koji se poklapaju sa pristupima na kojima ruski eksperti insistiraju na pregovorima sa Amerikancima“, rekao je Lavrov na pres-konferenciji u Moskvi.

Rusija je spremna da u Ženevu odmah pošalje eksperte radi dogovora sa SAD o koracima za rešavanje situacije u Alepu, ali to ne treba da bude sastanak radi sastanka, već treba odrediti konkretne rokove za rešavanja situacije, dodao je Lavrov.

„Mi smo spremni da odmah pošaljemo naše vojne eksperte i diplomate u Ženevu kako bi zajedno sa američkim kolegama usaglasili, uzimajući u obzir američke predloge, zajedničke akcije koje će obezbediti odlazak svih militanata iz istočnog Alepa i isporuke humanitarne pomoći stanovnicima grada i koje će osigurati uspostavljanje normalnog života u istočnom Alepu“, rekao je ruski diplomata.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track