MOSKVA BRANI KIM DŽONG UNA U SAVETU BEZBEDNOSTI: Rusija blokirala osudu Severne Koreje
Foto: AP

Podrška

MOSKVA BRANI KIM DŽONG UNA U SAVETU BEZBEDNOSTI: Rusija blokirala osudu Severne Koreje

Planeta -

NJUJORK - Rusija je blokrala osudu Severne Koreje od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nakon njenog poslednjeg neuspešnog lasniranja rakete, iako je Kina podržala američki predlog osude Severne Koreje, izjavile su diplomate.

U predloženoj izjavi, u koju je AFP imao uvid, od Pjongjanga je zahtevano da se uzdrži od sprovodenja proba nuklearnih ili balističkih raketa, posle nesupešnog ispaljivanja jedne u nedelju.

U tekstu osude koji je Rusija bliokirala, članovi Saveta bezbednosti su izrazili apsolutnu zabrinutost zbog veoma destabilizujućeg ponašanja Severne Koreje, preteći joj ponovo značajnijim koracima.

Foto: AP
Foto: AP

Rusija je želela da u izjavu bude stavljena formulacija, koju je sadržala ranija, u kojoj je istaknuta potreba da se rešenje situacije pronađe kroz dijalog, navele su neimenovane diplomate.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli poslala je poruku Severnoj Koreji da SAD ne žele svađu i da je ni Severna Koreja ne započinje.

Hejli je izjavila novinarima da je lopta u dvorištu Severne Koreje i da je potez na njima, preneo je AP.

Foto: Beta AP
Foto: Beta AP

Hejli, koja trenuto predsedava Savetom bezbednosti UN, kazala je da držzave članice rade na saopštenju, koje je odgovor na njihovo poslednje neuspelo lansiranje rakete.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je novinarima da UN u potpunosti podržavaju napore svih država, koje pokušavaju da spreče da Severna Koreja stekne kapacitete na osnovu kojih bi postala pretnja ne samo za region, već i za ceo svet.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 9. epizoda Kimov leteći konj od kojeg se trese zemlja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track