RUSIJA U STANJU PRIPRAVNOSTI! Šojgu: SAD i NATO jačaju snage na našim granicama! Odgovorićemo na to!
Foto: AP

Najava ministra odbrane

RUSIJA U STANJU PRIPRAVNOSTI! Šojgu: SAD i NATO jačaju snage na našim granicama! Odgovorićemo na to!

Planeta -

Amerika i NATO jačaju svoje ofanzivne potencijale na zapadnim granicama Rusije i Belorusije, dovodeći Moskvu u situaciju da odgovori istom merom, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

"Te akcije podrivaju stratešku stabilnost i primoravaju Rusiju da preduzme recipročne mere, čak i neke u zapadnom dvorištu", rekao je Šojgu.

On je istakao da "NATO nije napustio pokušaje da diktira svoju volju drugim zemljama kroz politička i ekonomska sredstva, ali koristeći i vojnu silu", rekao je on dodajući da je "infromacioni rat u punom zamahu.

Suočeni sa kompleksnom bezbednosnom situacijom u okruženju, Rusija i Belorusija će udružiti snage da ojačaju svoju zajedničku bezbednost rekao je Šojgu.

"Napredna bilateralna saradnja i zajednički stav o glavnim izazovima globalne i regionalne bezbednosti omogućavaju nam da uspešno jačamo naše odbrambene sposobnosti", istakao je Šojgu.On je naglasio da je "izgleda ovakav pristup potreban u ovom trenutku".

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

Podsetimo, nedavno je stalni predstavnik Rusije pri Alijansi Aleksander Gruško izjavio da akcije NATO predstavljaju rizik za evropsku bezbednost, a posebno odredbe sporazuma Rusija-NATO koje se odnose na vojnu uzdržanost.

Gruško je to rekao reagujući na odluku NATO da poveća vojnu prisutnost na istoku Evrope i u Crnom moru.

Prema njegovim rečima, od samita NATO u Velsu (septembra 2014.), sastanci ministara su bili "stereotipni, i bez pozitivnih signala za odnose Rusija-NATO", preneo je Itar Tas.

Gruško je naveo da Rusija neće ostati nema da takve mere Alijase.

"Sada se postavlja pitanje: Šta je sledeće? Novi talas spekulacija NATO o ruskoj pretnji i nova spirala trke u naoružanju? Mislimo da taj put nigde ne vodi", istakao je Gruško.

(EPK/RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track