RUSIJA ZABRANILA JEHOVINE SVEDOKE: Vrhovni sud odlučio da je ova verska grupa štetna po društvo
Foto: Profimedia

Nepodobni

RUSIJA ZABRANILA JEHOVINE SVEDOKE: Vrhovni sud odlučio da je ova verska grupa štetna po društvo

Planeta -

Vrhovni sud Rusije zabranio je danas delovanje Jehovinih svedoka prihvatajući predlog Ministarstva pravde da se ta hrišćanska verska zajednica u zemlji označi kao "ekstremistička grupa".

Sud je naložio zatvaranje glavnog sedišta te organizacije i njenih 395 lokalnih sedišta kao i zaplenu imovine, javila je ruska agencija Interfaks.

Zvaničnica Ministarstva pravde Svetlana Borisova ocenila je na sudu da Jehovini svedoci predstavljaju "pretnju za prava gradjana, javni red i bezbednost".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U Rusiji se procenjuje da ima više od 170.000 članova te verske zajednice. Jehovini svedoci su pod sve većim pritiskom poslednjih godina u Rusiji, gde je zabranjena distribucija njihove literature za koju se smatra da krši zakon protiv ekstremizma.

Jehovini svedoci su hrišćanska verska zajednica sa više od 8,3 miliona članova širom sveta, a u većini zemalja imaju status pravnog lica. U svetu su poznati po tome što sva svoja verovanja temelje isključivo na Svetom pismu odnosno Bibliji i po svojoj propovedničkoj delatnosti.

(Beta/AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Šta Vučić kaže o ideji ujedinjenja Albanije i Kosova ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track