RUSIJA POZVALA TRAMPA NA PREGOVORE O SIRIJI: Ignorisali zvaničnu administraciju Baraka Obame
Foto: AP, PTS CNN

Saradnja

RUSIJA POZVALA TRAMPA NA PREGOVORE O SIRIJI: Ignorisali zvaničnu administraciju Baraka Obame

Planeta -

Rusija je pozvala administraciju novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa da prisustvuje mirovnim pregovorima o Siriji koje u kazahstanskoj prestonici Astani 23. januara organizuju Rusija i Turska.

To je objavio "Vašington post" koji tvrdi da je ruska strana zaobišla administraciju odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame, za koju AFP navodi da je bila upadljivo odsutna iz ovog procesa.

Tvrdnja vašingtonskog lista objašnjava to što je aktuelni Stejt department objavio da SAD nisu dobile zvanični poziv na mirovne pregovore u Astani.

"Koliko je meni poznato, mi nismo dobili... zvanični poziv na pregovore", kazao je na jučerašnjem brifingu za medije portparol Stejt departmenta Mark Toner, prenosi Rojters.

Zvanična Ankara tvrdi da će SAD biti pozvane da učestvuju u mirovnim pregovorima o Siriji, koje Rusija i Turska ovog meseca organizuju u Kazahstanu, međutim Rusija je odbila danas da potvrdi tu informaciju, prenosi AFP.

U prošlosti, Vašington je igrao ključnu ulogu u pokušajima da se suprotstavljene strane u Siriji dovedu za pregovarački sto, nije sarađivao sa Ankarom i Moskvom

OBAMINA ADMINISTRACIJA KAŽE DA NIJE POZVANA

Stejt department tvrdi da SAD nisu dobile zvanični poziv na mirovne pregovore o Siriji koje u kazahstanskoj prestonici Astani 23. januara organizuju Rusija i Turska. "Koliko je meni poznato, mi nismo dobili... zvanični poziv na pregovore", kazao je na današnjem brifingu za medije portparol Stejt departmenta Mark Toner, prenosi Rojters. Zvanična Ankara tvrdi da će SAD biti pozvane da učestvuju u mirovnim pregovorima o Siriji, koje Rusija i Turska ovog meseca organizuju u Kazahstanu, međutim Rusija je odbila danas da potvrdi tu informaciju, prenosi AFP.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, čija zemlja kao i SAD podržava sirijske pobunjenike ipak je zahtevala da u pregovorima učestvuju i američki zvaničnici.

Međutim Kremlj nije želeo da komentariše inicijativu Turske.

"Ne mogu ništa o tome da kažem za sada", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da je Rusija zainteresovana da u njima učestvuju strane koje imaju uticaj na političko rešenje u Siriji.

U međuvremenu, Sirija je optužila Izrael da je rano jutros bombardovao ključnu vazdušnu bazu pored Damaska, ocenjujući da je incident "očajnički pokušaj podrške terorističkim organizacijama".

Uprkos tome što podržavaju različite sukobljene strane, Rusija i Turska su zajedno radile prethodnih nedelja kako bi očuvale primirje, što je uvod u mirovne pregovore koji će se održati 23. januara u kazahstanskoj prestonici Astani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track