RUSKA SUPERRAKETA 6 PUTA BRŽA OD ZVUKA Putinovi ratni brodovi biće zbog nje APSOLUTNO NEDODIRLJIVI
Foto: Printscreen/Twitter

Cirkon je nemoguće presresti

RUSKA SUPERRAKETA 6 PUTA BRŽA OD ZVUKA Putinovi ratni brodovi biće zbog nje APSOLUTNO NEDODIRLJIVI

Planeta -

U Rusiji su u toku pripreme za testiranje novog hipersoničnog projektila koji je gotovo nemoguće presresti, jer raketa Cirkon je u stanju da leti i do šest puta brže od zvuka, zbog cega je Zapad i više nego zabrinut, navodi se u analizi na sajtu Dojče velea.

Ruska hipersonična raketa, koja bi trebalo da dosegne brzinu od 7.400 kilometara na čas, predstavlja takav "kvantni skok u tehnologiji", da bi zapadna protivvazdušna odbrana odjednom mogla da postane "zastarela", ocenjuje za DV britanski analitičar Tim Ripli.

Teoretski, i ukoliko testiranje prođe kao što je planirano, krstareća raketa Cirkon bi trebalo da rastojanje od 250 kilometara pređe za dva i po minuta - a to je toliko brzo da je čini gotovo "nedodirljivom" za konvencionalnu tehnologiju odbrane, navodi se na sajtu DV-a.

Raketa Cirkon u razvoju je nekoliko godina i njom ce biti naoružani ruski ratni brodovi.

Ruska novinska agencija Interfaks je prošlog meseca javila da će raketa od pet tona prvi put biti testirana ovog proleća, godinu dana ranije nego što je planirano. Ruski mediji javili su da bi projektil mogao da bude potpuno operativan do kraja ove decenije, piše na sajtu.

Reagujući na razvoj Cirkona, nekoliko novina u Velikoj Britaniji ovih dana je upozorilo da bi time postali ranjiviji čak i najmoderniji ratni brodovi SAD i Velike Britanije - uključujući i nosače aviona.

Dva najnovija britanska nosača aviona - HMS Kraljica Elizabeta i HMS Princeza od Velsa - koji bi trebalo da uđu u flotu 2020. godine, mogu da presretnu rakete duplo sporije od Cirkona, piše Independent.

Ti ratni brodovi britansku vladu su koštali 8,1 milijardu evra, a novo rusko hipersonicno oružje pretvorice ih najvecu propalu vojnu investiciju svih vremena, navodi DV.

Prema ruskim medijima, Cirkon može da se programira da tokom leta traži i napada svoj cilj i mogao bi čak da dosegne udaljenosti od oko 500 kilometara. Ripli kaže da bi tim ruskim oružjem ranjivi postali i mnogi evropski gradovi: "Uz modifikaciju, mogući su napadi kakve je u prošlosti SAD izvodila protiv Iraka, Avganistana i Srbije."

Sjedinjene Američke Države takođe razvijaju svoje hipersonično oružje, ali tamošnji naučnici izgleda nisu tako daleko odmakli. U izveštaju za prošlu godinu, Američka nacionalna akademija nauka zaključila je da u trci naoružavanja hipersoničnim oružjem SAD zaostaju za Rusijom i Kinom. Akademija je pozvala na dalja ulaganja u projektile koji mogu da dosegnu brzinu od pet maha ili više.

"Koliko se zna, izgleda da je Zapad prilicno zaostao", kaže Ripli. "Ali to ne znači da ne postoji neki super-tajni projekat Američke agencije za projekte odbrane (DARPA)." Ta agencija ima godišnji budžet od tri milijarde dolara za razvoj novih tehnologija za americku vojsku.

Ripli veruje da se Zapad s pravom brine zbog ruskih vojnih dostignuća i upozorava da je nova trka u naoružanju sada neizbežna: "Ponovo smo u periodu mogućeg vojnog reciprociteta. Nedavno smo imali događaje u Ukrajini, na Krimu i u Siriji, gde je Rusija koristila oružje koje je svakako u rangu s američkim i britanskim ekvivalentima, uključujući i krstareće rakete iz podmornica."

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 6.epizoda: Ovo je novi jastreb u srpskom jatu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track