Oplenac

Sahrana kralja Petra II i kraljice Marije 26. maja

Društvo

Autor:

Osim kralja Petra na Oplencu 26 maja biće sahranjeni i posmrtni ostaci kraljice Aleksandre i kraljice Marije

Kralj Petar II Karađorđević foto sr.wikipedia.org

BEOGRAD - Posmrtni ostaci bivšeg jugoslovenskog kralja Petra II Krađorđevića biće sahranjeni 26. maja u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu, saopštila je  kancelarija princa Aleksandra Karadorđevića.

Kako se navodi, tog dana biće sahranjene i njegova supruga i majka, kraljica Aleksandra i kraljica Marija. U saopštenju se navodi da posmrtni ostaci kraljice Aleksandre i kraljice Marije uskoro treba stignu u Srbiji i da će biti položeni u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju, gde se već nalaze posmrtni ostaci Petra II koji je umro 1970. godine u SAD.

Marija Karađoređvić (1900-1961), majka Petra II, bila je kraljica Kraljevine SHS i Jugoslavije od 1922. do 1934. Umrla je u Londonu. Aleksandra Karađorđević, supruga Petra II, rođena je 1921. godine u Atini, a umrla je 1993. godine. Sahranjena je na atinskom groblju Tatoj.

Posmrtni ostaci Petra II (1923-1970) preneti su u Srbiju 22. januara ove godine. Kralj Petar je napustio zemlju tokom napada nacističke Nemačke i njenih saveznika na Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu 1941. i živeo je u Velikoj Britaniji.

Jugoslavija je posle oslobodilačkog rata, 1945, proglašena za republiku, a Petar Drugi je poslednje godine života proveo u SAD, gde je umro 1970. Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertivilu, nedaleko od Čikaga.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ovakvi slučajevi mogu da naprave veliku štetu našoj diplomatiji Branko Radun, politički analitičar

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!