Oplenac

Sahrana kralja Petra II i kraljice Marije 26. maja

Društvo

Autor:

Osim kralja Petra na Oplencu 26 maja biće sahranjeni i posmrtni ostaci kraljice Aleksandre i kraljice Marije

Kralj Petar II Karađorđević foto sr.wikipedia.org

BEOGRAD - Posmrtni ostaci bivšeg jugoslovenskog kralja Petra II Krađorđevića biće sahranjeni 26. maja u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu, saopštila je  kancelarija princa Aleksandra Karadorđevića.

Kako se navodi, tog dana biće sahranjene i njegova supruga i majka, kraljica Aleksandra i kraljica Marija. U saopštenju se navodi da posmrtni ostaci kraljice Aleksandre i kraljice Marije uskoro treba stignu u Srbiji i da će biti položeni u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju, gde se već nalaze posmrtni ostaci Petra II koji je umro 1970. godine u SAD.

Marija Karađoređvić (1900-1961), majka Petra II, bila je kraljica Kraljevine SHS i Jugoslavije od 1922. do 1934. Umrla je u Londonu. Aleksandra Karađorđević, supruga Petra II, rođena je 1921. godine u Atini, a umrla je 1993. godine. Sahranjena je na atinskom groblju Tatoj.

Posmrtni ostaci Petra II (1923-1970) preneti su u Srbiju 22. januara ove godine. Kralj Petar je napustio zemlju tokom napada nacističke Nemačke i njenih saveznika na Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu 1941. i živeo je u Velikoj Britaniji.

Jugoslavija je posle oslobodilačkog rata, 1945, proglašena za republiku, a Petar Drugi je poslednje godine života proveo u SAD, gde je umro 1970. Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertivilu, nedaleko od Čikaga.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (10)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • ceca

  ceca

  sramota koliko se narod prozlio, nista nam vise nije sveto, i zato smo tu gde jesmo. i neuki poceli da bljuju i pricaju o cemu pojma nemaju. samo nek' je pljuvka.

  9 Odgovori 
 • Краљевина Србија 1217

  Краљевина Србија 1217

  То ти је када Деда лупа по рачунару и брука фамилију.
  Сви грађани би боље живели у Краљевини Србиј, у којој ће Краљ имати протоколкарну улогу,
  а власт припадати народу преко непосредно изабраних посланика.
  Обновимо Краљевину и традицију, када су Срби били поштовани у свим цивилизованим државама.

  3 Odgovori 
 • Dusica

  Dusica

  Ko si ti da pricas o neukima i sta je sramota. Intelektualna elita, gramziva, iskompleksirana, koju svako moze da kupi, nas je prodala. Pri tome ne mislim da ti spadas u ucene, jer se inace ne bi tako izrazavala i podcenjivala svoj narod. Neuki nisu krivi sto su neuki. Potomci ovog coveka nisu zasluzili da vladaju ovom zemljom i da se sire u Belom ... više dvoru, jer su oni "neuki" a ovom coveku zelim da pociva u miru.

  2 Odgovori 

Poslednji komentar

 • beogradjanka53

  beogradjanka53

  Napustili su zemlju i sklonili dupe na sigurno, dok je narod jurio Nemce sa puškom .... patriotizam se ocekuje od kralja i svite, prvo od njih .. razocarali su i podbacili. Sto se mene tice nemaju nikakva prava na vlast i beneficije.

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Prete mojoj deci, ljudima s kojima sam najbliži, i sve to može da se pretvori u nešto mnogo ozbiljnije Bruno Vekarić zamenik tužioca za ratne zločine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!