Prikaži najnovije vesti
sahrana, general, jna, Blagoje Adžić

Sahranjen Blagoje Adžić poslednji načelnik Generalštaba JNA

Crna Hronika 79

BEOGRAD - Poslednji načelnik Generalštaba JNA i zastupnik Sekretara za narodnu odbranu general pukovnik Blagoje Adžić ( 80) saharanjen je u subotu 3. marta u prisustvu članova najuže rodbine, kolega i prijatelja na Centralnom groblju u Beogradu.

BEOGRAD -  Poslednji načelnik Generalštaba JNA i zastupnik Sekretara za narodnu odbranu general pukovnik Blagoje Adžić ( 80) saharanjen je u subotu 3. marta u prisustvu supruge, članova najuže rodbine, kolega i prijatelja na Centralnom groblju u Beogradu.

 
Adžić je kako saznaje portal Kurira preminuo u četvrtak 1. marta , a u subotu pre sahrane u zgradi Generalštaba na Banjici održana je komemoracija.
 
Izvori portal Kurira kažu da nikome od njegovih bivših podčinjenih nije jasno zašto je ta vest prošla potpuno nezapaženo.
 
Adžić je rođen u selu Pridvorica kod Gacka i jedini je preživeo od svoje porodice stravičan ustaški pokolj u svom selu u Drugom svetskom ratu kada je stradao veliki broj njegovih rođaka.
 
Svoje školovanje posle završetka trećeg razreda industrijske škole nastavio je u JNA gde je Školu za aktivne oficire veze završio 1953 godine, školu stranih jezika 1966, a Višu vojnu akademiju Frunze u Sovjetskom Savezu 1969 godine.
 
Dalje usavršavanje u JNA nastavio je 1973. završivši Ratnu školu JNA i Školu opštenarodne odbrane 1987 godine.
 
Karijerni put započeo je u Titovoj gardi kao pešadijski oficir, a na dužnost načelnika Generalštaba Oružanih snaga SFRJ imenovan je 29.septembra 1989 godine i na toj dužnosti se nalazio do 27. februara 1992. godine kada je  posle penzionisanja generala armije Veljka Kadijevića postao zastupnik saveznog sekretara za naorodnu odbranu sve dok nije penzionisan sa grupom od 38 generala i admirala JNA 8 maja 1992 godine.
 
Od tada nije se pojavljivao u javnosti.
 
Genaral Adžić je bio nosilac najviših vojnih odlikovanja JNA.
 
Za njim Županijski sud u Osijeku raspisao je 1991. godine poternicu zbog navodnog počinjenog genocida, ratnog zločina porotiv civila, ratnih zarobljenika i bolesnika tokom građanskog rata u Hrvatskoj 1991. godine.
Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir