Sahranjen Blagoje Adžić poslednji načelnik Generalštaba JNA

Crna Hronika

Autor:

BEOGRAD - Poslednji načelnik Generalštaba JNA i zastupnik Sekretara za narodnu odbranu general pukovnik Blagoje Adžić ( 80) saharanjen je u subotu 3. marta u prisustvu članova najuže rodbine, kolega i prijatelja na Centralnom groblju u Beogradu.

sahrana, general, jna, Blagoje Adžić

BEOGRAD -  Poslednji načelnik Generalštaba JNA i zastupnik Sekretara za narodnu odbranu general pukovnik Blagoje Adžić ( 80) saharanjen je u subotu 3. marta u prisustvu supruge, članova najuže rodbine, kolega i prijatelja na Centralnom groblju u Beogradu.

 
Adžić je kako saznaje portal Kurira preminuo u četvrtak 1. marta , a u subotu pre sahrane u zgradi Generalštaba na Banjici održana je komemoracija.
 
Izvori portal Kurira kažu da nikome od njegovih bivših podčinjenih nije jasno zašto je ta vest prošla potpuno nezapaženo.
 
Adžić je rođen u selu Pridvorica kod Gacka i jedini je preživeo od svoje porodice stravičan ustaški pokolj u svom selu u Drugom svetskom ratu kada je stradao veliki broj njegovih rođaka.
 
Svoje školovanje posle završetka trećeg razreda industrijske škole nastavio je u JNA gde je Školu za aktivne oficire veze završio 1953 godine, školu stranih jezika 1966, a Višu vojnu akademiju Frunze u Sovjetskom Savezu 1969 godine.
 
Dalje usavršavanje u JNA nastavio je 1973. završivši Ratnu školu JNA i Školu opštenarodne odbrane 1987 godine.
 
Karijerni put započeo je u Titovoj gardi kao pešadijski oficir, a na dužnost načelnika Generalštaba Oružanih snaga SFRJ imenovan je 29.septembra 1989 godine i na toj dužnosti se nalazio do 27. februara 1992. godine kada je  posle penzionisanja generala armije Veljka Kadijevića postao zastupnik saveznog sekretara za naorodnu odbranu sve dok nije penzionisan sa grupom od 38 generala i admirala JNA 8 maja 1992 godine.
 
Od tada nije se pojavljivao u javnosti.
 
Genaral Adžić je bio nosilac najviših vojnih odlikovanja JNA.
 
Za njim Županijski sud u Osijeku raspisao je 1991. godine poternicu zbog navodnog počinjenog genocida, ratnog zločina porotiv civila, ratnih zarobljenika i bolesnika tokom građanskog rata u Hrvatskoj 1991. godine.
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (46)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Upravo zato....

  Upravo zato....

  ...Nije objavljena vest i javna komemoracija. DA SE HRVATI NE UVREDE!!

  56 Odgovori 
 • marija

  marija

  Nek mu je laka crna zemlja ali da je bio sirovina bio je, sto narod pamti pa mu je zato i takav sprovod i bio!! secam se njegovih izjava u periodu raspada SFRJ kakve su to sulude izjave bile nije ni cudo sto su nam vojnici stradali na sve strane a vojska dozivela totalni debakl!!

  38 Odgovori 
 • rolex

  rolex

  eto kako se to radi.neverovatno.vise se nece smeti ni pricati o bivsim generalima JNA,a da ne spominjem one iz VJ koje su onako pobedniciki rasturili onu zapadanjacku marvu.i sada objavljuju neke stvari za koje se znalo pre 1999.sada bi trebalo tuziti nemacku zbog ovakvih lazi.ali,nemacka je dala zeleno svetlo i nema nista od toga,ako je generalova ... više zelja bila da se sahrani u tajnosti,izvinjavam se danasnjem nacelniku vojske srbije.ali ako pogledate bilo koji kviz na RTS,nikada necete cuti neko pitanje o nasim generalima koji su branili ovu zemlju.ali zato,uredno znamo francuske,nacisticke i americke generale.one koji ubijaju po svetu ili su to radili njihovi preci.za nekoliko godina,necemo smeti reci da smo SRBI

  34 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Dimke

  Dimke

  Gde su on i Veljko Kadijević branili Srbe tu Srba više nema. Zahvaljujući nesposobnoj komunističkoj JNA i Slobodanu Miloševiću nijedan rat nismo vodili ali smo pet izgubili i tu smo danas gde smo.

  3 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Kad Hrvatska bude mogla da bez policije sačuva 10 ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji Ivica Dačić šef srpske diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!