SARAJEVSKA ILIDŽA POSTAJE KUVAJT SITI: Srpske kuće Arapi kupuju za budzašto!
Foto: Printscreen Nezavisne.com

arapizacija bih

SARAJEVSKA ILIDŽA POSTAJE KUVAJT SITI: Srpske kuće Arapi kupuju za budzašto!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Predratnu sarajevsku opštinu Ilidža, u kojoj su većinu stanovništva do pre 20-ak godina činili Srbi, Sarajlije danas zovu Kuvajt Siti ili Dubai Siti

Ovo ime je dobila zbog velikog broja Arapa koji su se poslednjih godina naselili u ovoj opštini. Ulice su pune državljana arapskih zemalja, a najviše ih je iz zemalja Zaliva. Na restoranima, kozmetičkim salonima, prodavnicama i kafićima natpisi su samo na arapskom, ne i na engleskom ili lokalnom jeziku.

Sajeda Kader, direktor agencije za nekretnine i turističke agencije, kaže da su "Bosanci postali manjina, ne osećaju se kao u svojoj zemlji".

"Sa svih strana se čuje arapski jezik, nosi se duga nošnja, klanja se na ulici, mnoge žene nose burke...", kaže ona.Veliki je broj novootvorenih arapskih agencija za nekretnine preko kojih državljani zemalja Arapskog zaliva kupuju zemlju u BiH. Na Ilidži dominiraju Kuvajćani, a nekretnine kupuju i Saudijci, Katarci, Emiraćani...Kader naglašava da je Ilidža zanimljiva zato što je blizu Vrela Bosne, zemljište je jeftinije nego u Sarajevu, a i sve prirodne lepote nalaze se na Ilidži.

"Ono što je možda bitno, je što je Ilidža bila srpska i Srbi su zemlju i kuće prodavali jeftino Arapima, pogotovo na Vrelu Bosne gde je čak i rezidencija kuvajtskog ambasadora i njegova privatna vila", ističe Kader.

Prema njenim rečima, sve je počelo pre sedam godina kada su Arapi počeli da dolaze kao turisti i kada se raširila ideja da je BiH muslimanska zemlja u srcu Evrope, da je jeftina, nakon čega je svake godine priliv bio sve veći.Ona ističe da su prvo počeli da dolaze Kuvajćani, jer njima nije potrebna viza, a posle njih i Arapi iz Emirata i Bahreina.

foto printscreen glassrpske.com
foto printscreen glassrpske.com

"Pojedinci su na početku kupovali zemljišta čija je cena po metru kvadratnom bila samo jednu marku (pola evra), pa od pet do 10 KM u centru grada, a sada je cena porasla na 120 KM", pojašnjava Kader.Ona naglašava da na Ilidži ima oko 140 kompanija koje se bave nekretninama, a vlasnici su većinom Kuvajćani koji su došli pre pet godina.

Osim što je sarajevski hotel "Bristol" obnovljen arapskim novcem, sagrađeni su tržni centar BBI i Sarajevo siti centar, a u opštini Hadžići otvoreno je i turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo rizort na lokalitetu Osenik, koje se prostire na 160.000 metara kvadratnih s veštačim jezerom na 12.000 metara kvadratnih oko kojeg je raspoređeno 160 objekata – dva natkrivena bazena, hotel, sportski tereni, supermarket i drugi prateći objekti.

Investicija je vredna nešto više od 25 miliona evra, a kompleks će moći da pruži smeštaj za 1.125 gostiju.Arapi zemlju kupuju i u Trnovu, Lužanima, Otesu, Pazariću, Hadžićima, a ima zainteresovanih za zemlju u Visokom, Travniku, Bihaću, pa čak i Banjaluci.Kader tvrdi da među Arapima koji dolaze na Ilidžu i u BiH ima oko 20 odsto radikalnih islamista.

Arapi spremni da plate 5.000 evra po satu veče sa nevinim evojkama

Prema njenim rečima, osim potencijalnih terorista, neki dolaze da iskorišćavaju lokalni narod i žene.

"S obzirom na to da radim u agenciji, javili su mi se mnogi bogati Arapi da im nađem mlade devojke za noćne provode. Bili su spremni da plate 1.000 evra po satu. Za nevine devojke platili bi čak i 5.000 evra po satu. Država mora da reagujei što pre, dok nije prekasno", upozorava Kader.

(večernji.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track