SEĆANJE NA SRPSKE JUNAKE: Ceremonijom na Zejtinliku obeležena godišnjica proboja Solunskog fronta
Foto: Jelena Pronić

Još 100 godina da prođe malo je da zaboravimo...

SEĆANJE NA SRPSKE JUNAKE: Ceremonijom na Zejtinliku obeležena godišnjica proboja Solunskog fronta

Društvo -

ZEJTINLIK - Centralna državna komemoracija povodom 98 godina od proboja Solunskog fronta održana je danas, na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu, u Grčkoj.

Nekoliko stotina okupljenih građana, pripadnika Vojske i policije, državnih službenika Srbije, Grčke, Rusije, Franskuke, Velike Britanije, ali i Udruženja boraca i veterana, na čelu sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom, polaganjem venaca i intoniranjem himni, odalo je počast palim borcima.

- Svaki narod ima jedno mesto kome se divi, mesto hodočašća kojem dođe da se pokloni u tišini. Zejtinlik je to naše mesto na svetoj Grčkoj zemlji. Sto godina je prošlo, još sto da prođe, to je malo da zaboravimo sa kim smo se borili i sa kim smo delili i hleb i krv - rekao je Vulin nakon ceremonije polaganja venaca.

Kako je naveo, Srbija je zemlja koja ima jednu želju:- Tu želju sanjamo već hiljadu godina, a to je da rodimo jedan naraštaj koji će živeti i umreti bez rata. Samo jednom u hiljadu godina, to je naša molitva dok stojimo među ovim nerazrušivim strojem. Večna im slava - zaključio je Vulin.

Nakon odavanja počasti, usledio je kulturno-umentnički program, a prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, generalni konzul ambasade Srbije u Solunu i zvaničnici Grčke.

Povodom obeležavanja godišnjice proboja Makedonskog fronta, danas će biti održana ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti kod savezničkog memorijala na Polikastru.

Svake godine u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obeležavanju godišnjice proboja Solunskog fronta prisustvuju i studenti Vojne i Kriminalističko-policijske akademije iz Beograda i Banja Luke...

... kao i predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

(Foto: Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track