MInistar pravde

Selaković: Krupne ribe više neće izmicati pravdi

Politika

Autor:

Imali smo velike ribe koje prolaze kroz mrežu, a male se hvataju. Ne možete da imate glavni slučaj borbe protiv korupcije hapšenje lekara koji je uzeo 300 evra od pacijenta, a da sa druge strane držite šaku preko očiju kada neko uzima milion puta veće novce od države i građana, rekao je Selaković.

nikola selakovic

BEOGRAD - Ministar pravde Srbije Nikola Selaković poručio je danas da neće sprovoditi "reformu reforme pravosuđa" već nakon detaljne i opsežne analize ispraviti njene greške, kao i da u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije "krupne ribe" više neće izmicati pravdi.

"Srbija je zaista sita velikih kvazireformi i kvazireformatora. Ono što je nužno je da sistem postavimo na stabilne noge i da on počne da funkcioniše, a na prvom mestu je ispravljanje rezultata kvazi reforme pravosuđa", rekao je Sekalović.

Prema njegovim rečima, ključ u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je jaka i zdrava institucija i maksimalna podrška države nadležnim organima u razračunjavanju s tim, kako je rekao, najmalignijim boljkama našeg društva.

Ističući da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala jedan od prioriteta rada i Ministarstva pravde i Vlade, Selaković je naveo da smatra da je do sada u tom poslu najveći problem bio "što smo imali zaštićene vrste".

"Imali smo velike ribe koje prolaze kroz mrežu, a male se hvataju. Ne možete da imate glavni slučaj borbe protiv korupcije hapšenje lekara koji je uzeo 300 evra od pacijenta, a da sa druge strane držite šaku preko očiju kada neko uzima milion puta veće novce od države i građana", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Vlada i druge institucije pruže maksimalnu podršku nosiocima borbe protiv korupcije, a u ovom trenutku to su i Specijalno tužilaštvo i Specijalni sud.

Komentarišući rad Tužilaštva za organizovani kriminal i Tužilaštva za ratne zločine, Sekalović je kazao da "uvek može bolje", dok, dodao je, od Repuličkog javnog tuzilaštva očekuje dosta odgovora.

Ministar je po funkciji član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, pa stoga, kako je rekao, želi da od tih organa čuje kako su radili i šta su uradili.

"Želim da čujem šta je DVT zaista uradilo do sada. Vlada i narod imaju pravo da znaju zašto nije izvršavalo svoje zakonom propisane obaveze", rekao je Selaković i napomenuo da bi se već u decembru mogao pojaviti problem sa sudijama i tužiocima koji su izabani na mandat od tri godine.

"Njihov rad je tokom prethodne tri godine neko trebalo da ocenjuje, a ako ti kriterijumi za ocenu rada nisu bili postavljeni, i niko ih za dve i po godine nije ocenjivao kako će to neko sada uraditi preko noći. Ako bi to trebalo da se radi na isti onaj način na koji je ocenjivan rad sudija i tužilaca pre tri godine, onda to tako ne sme da se radi", naglasio je ministar i poručio da će se u narednom periodu sve raditi u skladu sa Ustavom i zakonoma.

Selaković je istakao da je njegov tim već počeo analizu stanja u Ministarstvu kad je reč o kadrovima i da prvi rezultati, kako je naveo, govore da prethodno ministarstvo "nije funkcionisalo dobro, ali da u njemu ima dobrih i sposobnih ljudi koji su na nesreću države i društva bili sputavani da svoj posao rade na najbolji način".

Analiziraće se kako je naveo, i rad mreže sudova i procesni zakoni kao što su Zakonik o krivičnom postupku, Zakonik o parničnom postupku, Zakon o izvršenju i obezbeđenju, kao i realne mogućnsti primene njihovih odredbi.

"Da bi se jedan novi postupak i projekat uveo u život potrebno je da se ispune zakonski, tehnički i materijalo-finansijski uslovi. Ako nemate jedan od njih zakon je nesprovodljiv. Mi imamo zakone ali ne i tehnički osposobljene kadrove i finansijsko-materijalne uslove za primenu", naveo je Selaković.

On je dodao i da to ne znači da će ukidati postojeće zakone i stavljati ih van snage već da će napraviti dobru i opsežnu analizu u koju će biti uključene sve relevantne strane.

"To se tiče pre svega mreže sudova i tužilaštva", naglasio je ministar ističući da je to nužno da se uradi jer je, prema njegovom mišljenju, u reformi 2009. izostala ozbiljna analiza mreže koja je tada postojala.

Nakon detaljne analize stanja u pravosuđu Selaković najavljuje dijalog sa svim zainteresovanim stranama.

Po njegovim rečima eventualna isplata naknada sudijama i tužiocima koji su odlukom Ustavnog suda vraćeni na funkcije je "veoma teško pitanje", od velikog državnog i političkog značaja.

"U uslovima ekonomske krize u kojoj se nalazi zemlja to je izuzetno teško pitanje i neće zavisiti samo od Ministarstva pravde već od finansijskih mogućnosti države. Kako će to biti rešeno za sada nemam informaciju", rekao je Selaković.

Ministar pravde navodi i da postoje sumnje da se u prvom krugu majskih izbora dogodila "izborna krađa", o čemu će odgovor, kako je rekao, dati nadležni državni organi.

"Tužialštvo može da očekuje maksimalnu podršku, a u ovom slučaju podrška znači izostanak političkih pritisaka", dodao je Selaković.

 

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ceo svet me zna jer sam zvezdetina, volim da popijem kafu gde me ne znaju Vesna Zmijanac, neprepoznatljiva

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!