Selaković: Krupne ribe više neće izmicati pravdi
Foto: Tanjug

MInistar pravde

Selaković: Krupne ribe više neće izmicati pravdi

Politika -
Imali smo velike ribe koje prolaze kroz mrežu, a male se hvataju. Ne možete da imate glavni slučaj borbe protiv korupcije hapšenje lekara koji je uzeo 300 evra od pacijenta, a da sa druge strane držite šaku preko očiju kada neko uzima milion puta veće novce od države i građana, rekao je Selaković.

BEOGRAD - Ministar pravde Srbije Nikola Selaković poručio je danas da neće sprovoditi "reformu reforme pravosuđa" već nakon detaljne i opsežne analize ispraviti njene greške, kao i da u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije "krupne ribe" više neće izmicati pravdi.

"Srbija je zaista sita velikih kvazireformi i kvazireformatora. Ono što je nužno je da sistem postavimo na stabilne noge i da on počne da funkcioniše, a na prvom mestu je ispravljanje rezultata kvazi reforme pravosuđa", rekao je Sekalović.

Prema njegovim rečima, ključ u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je jaka i zdrava institucija i maksimalna podrška države nadležnim organima u razračunjavanju s tim, kako je rekao, najmalignijim boljkama našeg društva.

Ističući da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala jedan od prioriteta rada i Ministarstva pravde i Vlade, Selaković je naveo da smatra da je do sada u tom poslu najveći problem bio "što smo imali zaštićene vrste".

"Imali smo velike ribe koje prolaze kroz mrežu, a male se hvataju. Ne možete da imate glavni slučaj borbe protiv korupcije hapšenje lekara koji je uzeo 300 evra od pacijenta, a da sa druge strane držite šaku preko očiju kada neko uzima milion puta veće novce od države i građana", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Vlada i druge institucije pruže maksimalnu podršku nosiocima borbe protiv korupcije, a u ovom trenutku to su i Specijalno tužilaštvo i Specijalni sud.

Komentarišući rad Tužilaštva za organizovani kriminal i Tužilaštva za ratne zločine, Sekalović je kazao da "uvek može bolje", dok, dodao je, od Repuličkog javnog tuzilaštva očekuje dosta odgovora.

Ministar je po funkciji član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, pa stoga, kako je rekao, želi da od tih organa čuje kako su radili i šta su uradili.

"Želim da čujem šta je DVT zaista uradilo do sada. Vlada i narod imaju pravo da znaju zašto nije izvršavalo svoje zakonom propisane obaveze", rekao je Selaković i napomenuo da bi se već u decembru mogao pojaviti problem sa sudijama i tužiocima koji su izabani na mandat od tri godine.

"Njihov rad je tokom prethodne tri godine neko trebalo da ocenjuje, a ako ti kriterijumi za ocenu rada nisu bili postavljeni, i niko ih za dve i po godine nije ocenjivao kako će to neko sada uraditi preko noći. Ako bi to trebalo da se radi na isti onaj način na koji je ocenjivan rad sudija i tužilaca pre tri godine, onda to tako ne sme da se radi", naglasio je ministar i poručio da će se u narednom periodu sve raditi u skladu sa Ustavom i zakonoma.

Selaković je istakao da je njegov tim već počeo analizu stanja u Ministarstvu kad je reč o kadrovima i da prvi rezultati, kako je naveo, govore da prethodno ministarstvo "nije funkcionisalo dobro, ali da u njemu ima dobrih i sposobnih ljudi koji su na nesreću države i društva bili sputavani da svoj posao rade na najbolji način".

Analiziraće se kako je naveo, i rad mreže sudova i procesni zakoni kao što su Zakonik o krivičnom postupku, Zakonik o parničnom postupku, Zakon o izvršenju i obezbeđenju, kao i realne mogućnsti primene njihovih odredbi.

"Da bi se jedan novi postupak i projekat uveo u život potrebno je da se ispune zakonski, tehnički i materijalo-finansijski uslovi. Ako nemate jedan od njih zakon je nesprovodljiv. Mi imamo zakone ali ne i tehnički osposobljene kadrove i finansijsko-materijalne uslove za primenu", naveo je Selaković.

On je dodao i da to ne znači da će ukidati postojeće zakone i stavljati ih van snage već da će napraviti dobru i opsežnu analizu u koju će biti uključene sve relevantne strane.

"To se tiče pre svega mreže sudova i tužilaštva", naglasio je ministar ističući da je to nužno da se uradi jer je, prema njegovom mišljenju, u reformi 2009. izostala ozbiljna analiza mreže koja je tada postojala.

Nakon detaljne analize stanja u pravosuđu Selaković najavljuje dijalog sa svim zainteresovanim stranama.

Po njegovim rečima eventualna isplata naknada sudijama i tužiocima koji su odlukom Ustavnog suda vraćeni na funkcije je "veoma teško pitanje", od velikog državnog i političkog značaja.

"U uslovima ekonomske krize u kojoj se nalazi zemlja to je izuzetno teško pitanje i neće zavisiti samo od Ministarstva pravde već od finansijskih mogućnosti države. Kako će to biti rešeno za sada nemam informaciju", rekao je Selaković.

Ministar pravde navodi i da postoje sumnje da se u prvom krugu majskih izbora dogodila "izborna krađa", o čemu će odgovor, kako je rekao, dati nadležni državni organi.

"Tužialštvo može da očekuje maksimalnu podršku, a u ovom slučaju podrška znači izostanak političkih pritisaka", dodao je Selaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track