Prikaži najnovije vesti
par, seks, Foto: Shutterstock
Iznenadićete se

ISTRAŽIVANJE DOKAZALO: Zašto žene stenju za vreme seksa?

Sex 11

U sprovedenom istraživanju ispitana je 71 žena u od 18 do 48 godina detalje o njihovim zvucima tokom seksa. Otkrili su kako većina njih proizvodi zvukove u krevetu, no ne nužno dok doživljavaju orgazam.

Umesto toga, 66 njih je priznalo kako stenju da ubrzaju partnerov orgazam, dok 87 posto žena to čini da se osećaju više seksi i samopouzdanije.

"Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tokom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou pre i simultano s orgazmom muškarca" zaključili su istraživači. Osim toga, dodaju kako žene ubacuju stenjanje kako bi smanjili "dosadu" u krevetu.

Stenju li žene samo zbog i za muškarce?

"Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, no bombardovani smo kroz medije s idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom" kaže naučnica Kristen Mark sa Univerziteta Indiana. Stoga, stenjanje je poprilično mudra strategija glumljenja orgazma, no zapravo nema ništa mudro u tome.

"Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očito nije tako" kaže autorica i tzv. seksualna edukatorka Peti Brisben, koja savetuje ženama da se koriste stenjanjem i uzvicima samo kad je nešto dobro, a ne kad se želi prikriti ono što nije da pre završi. I ženke životinja se stenju za vreme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da ženke majmuna babuna, imaju velik broj kopulacijskih glasanja.

To glasanje postaje sve kompleksnije kako se približavaju ovulaciji  te kad se pare s baubunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj ljstvici. Ženke makaki majmuna takođe proizvode kratke i glasne povike koji su okidač orgazma mužjaka. Seksualne perfomasne i vokalizacija tokom seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a očigledno je kako su danas žene glasnije nego ikad pre.

"Žene se uči da preuzmu odgovornost nad vlastitim užitkom, a one mogu učiniti i korak više te postati učiteljice svom muškarcu" kaže Brisben, koja ističe kako je dokazano da stenjanje potiče i ženski orgazam, odnosno uzbuđenje.

(express.hr)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir