SKANDAL: EU ukida srpski jezik!

Nezapamćen skandal

SKANDAL: EU ukida srpski jezik!

Društvo -
Zbog „mira u Evropi“ poslanik u Skupštini Saveta Evrope Mihael Šacinger, umesto našeg, predlaže korišćenje „jugoslovenskog jezika“

BEOGRAD - Jezivo!Mihael Šacinger, nemački lingvista i poslanik u Skupštini Saveta Evrope, smatra da srpski jezik treba ukinuti. Naime, njegov predlog je da zemlje koje su nekada činile Jugoslaviju po prijemu u Evropsku uniju, zarad boljih odnosa i „mira u kući EU“, zaborave na razlike koje oslikava jezik. To znači da se u zvaničnim dijalozima između nekadašnjih eks-ju republika neće koristiti srpski, hrvatski, bošnjački ili crnogorski, već samo „eksjugoslovenski jezik“.- Višedecenijske svađe o tome ko govori kojim jezikom dobrim delom su dovele do rata u bivšoj Jugoslaviji, a i danas, 20 godina nakon toga, postoji problem naziva jezika na Balkanu, posebno u Srbiji i Hrvatskoj. Srbi tvrde da se u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori govori srpskim jezikom, dok građani ovih država to negiraju i svoje jezike nazivaju hrvatskim, bošnjačkim i crnogorskim. Bez ulaska u lingvistički i istorijski aspekt, bilo bi dobro da sve nekadašnje jugoslovenske države, kad postanu članice EU, barem u službenim prepiskama u EU govore i pišu zajedničkim, jugoslovenskim jezikom - rekao je Šacinger.Najgore od svega je to što je ovaj predlog naišao na odobravanje javnosti u Nemačkoj, ali i okolnim državama. Ako se usvoji, korišćenje „jugoslovenskog jezika“ bilo bi uvedeno tek kada sve eks-ju republike postanu članice EU. „Jugoslovenski jezik“ bio bi termin koji bi se koristio u zvaničnim dokumentima EU i prepisci između država bivše Jugoslavije.

Zbiljić: Predlog je kurvinski!Predsednik udruženja „Ćirilica“, profesor srpskog jezika Dragoljub Zbiljić, kaže da je ovaj predlog kurvinski, nikako lingvistički.- Nemam snage da se dovoljno načudim takvom predlogu, pa se moram upitati gde je ovaj predlagač završio prvi kurs iz lingvistike. Naše naučne institucije propustile su dragoceno vreme da se u svetu predoči naučna istina o srpskom jeziku. Videćemo hoće li nešto po ovom pitanju učiniti koje su plaćene za to. Do sada ništa nisu učinile, ali valjda će se probuditi iz medveđeg sna - kaže Zbiljić.

Milka Canić: I Gete je učio srpski!Lektor Milka Canić kaže za Kurir da bi najbolje bilo ukinuti nemački jezik.- Mi želimo da govorimo najlepšim jezikom na svetu, srpskim jezikom. Ne verujem šta je ovaj čovek predložio. Da li on zna da je i Njegov Gete učio srpski kako bi čitao pesme koje je pisao Vuk Stefanović Karadžić - kaže Milka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track