SKANDAL U NOVOM SADU: Evropska prestonica kulture izbacuje pisce na ulicu!
Foto: Slađana Stojanović

ŠTA ĆE BITI S UDRUŽENJEM KNJIŽEVNIKA?

SKANDAL U NOVOM SADU: Evropska prestonica kulture izbacuje pisce na ulicu!

Vojvodina -

Odlukom Privrednog suda, a na osnovu tužbe JP Poslovni prostor, naloženo je deložiranje za danas u 11.30, uz prisustvo izvršitelja, bravara i policije

Društvo književnika Vojvodine mora da se iseli iz prostorija u Ulici braće Ribnikar 5 u Novom Sadu zbog duga od 700.000 dinara za zakupninu, od čega je osnovni dug oko 200.000, a ostatak su kamate koje su u međuvremenu dostigle astronomsku visinu.Ovo je, inače, četvrti put u poslednje tri godine da izvršitelji kucaju na vrata književnika. Poslednji put u sličnoj situaciji društvo je bilo u maju ove godine.Izvršenje je u prethodnim slučajevima odlagano uz kompromisno rešenje da DKV plati deo duga i ostane na istoj adresi. Odlukom Privrednog suda, a na osnovu tužbe JP Poslovni prostor, naloženo je deložiranje ove organizacije za danas u 11.30, uz prisustvo izvršitelja, bravara i policije.- Nećemo se svađati s izvršiteljima niti zaključavati, ali ne možemo da izmirimo dug. Ovakav presedan nije poznat ni u Srbiji ni u regionu. U pola veka svoje istorije društvo nije imalo ovakvo ekstremno ponašanje vlasti prema svojoj ulozi - kaže Jovan Zivlak, potpredsednik udruženja.Svi napori za kompromis s gradom nisu uspeli. Razgovori o reprogramu duga su propali.- To je poražavajuće isto kao i činjenica da su izvršitelji ambasadori kulture u Novom Sadu, koji se izborio da bude evropska prestonica te iste kulture - priča Zivlak.Društvo je neprofitno i finansira se od članarine i projekata:- S tim sredstvima jedva pokrivamo troškove struje, grejanja, čistoće... Sada moramo da napustimo svoj radni prostor bez obzira na to što smo reprezentativno udruženje kome sleduju određene privilegije. Šta ćemo dalje? Ne znam.

Šta daljePREDSEDNIK PODNEO OSTAVKUNa sastanku našeg upravnog odbora usvojili smo ostavku predsednika UO Nikole Strajnića. Ta odluka je posledica njegovog neuspešnog napora da nađe rešenje za dug i prostorije. Nemoguće je raditi u stalnoj presiji, gde očekujete da vam svakog trenutka uđu sudski izvršitelji - rekao je Zivlak.

Slađana Stojanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track