UŽIVO SKUPŠTINA Gojković vs Jerkov: Student nije zapalio žito! Naprednjaci se smejali Bošku iz Dveri
Foto: Zorana Jevtić

Parlament nastavio rad, opozicija traži smenu Maje Gojković

UŽIVO SKUPŠTINA Gojković vs Jerkov: Student nije zapalio žito! Naprednjaci se smejali Bošku iz Dveri

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije danas je nastavila s radom posle pauze koju je 1. marta odredila predsednica Maja Gojković, a pred poslanicima će se naći više međunarodnih sporazuma. Sednica je počela nešto pre 10.30 sati, s pola časa zakašnjenja.

Posle pauze koja je trajala nešto više od sata, sednica je nastavljena. U nastavku, Skupštinom je predsedavao Veroljub Arsić.

Predsednica Skupštine Maja Gojković najavila je danas da će zakazati posebnu sednicu na kojoj će se raspravljati o incijativi pojedinih poslanika opozicije za njenu smenu. Ona je rekla da joj je žao što predlog ne može da se uvrsti na tekuću sednicu.

UŽIVO SEDNICU SKUPŠTINE SRBIJE MOŽETE PRATITI OVDE

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

MAJA GOJKOVIĆ: O mojoj smeni na posebnoj sednici

- Jedva čekam da raspravljamo o vašim zahtevima - rekla je Gojković, navodeći da je taj predlog podnet u redovnom postupku, što znači da se ne može naći na dnevnom redu pre 29. aprila. Najavila je i da neće predsedavati tom posebnom sednicom i rekla da, ako poslanici hoće, može tu sednicu da zakaže za 1. maj ili neki drugi dan, te da i za taj praznik bude radno. Dodala je i da će vladajuća koalicija pomoći da ta inicijativa dođe na dnevni red, jer za to opozicija nema dovoljno glasova.

(FOTO) KAO NA MODNOJ REVIJI: Ovako su se poslanici doterali za nastavak sednice Skupštine Srbije

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

15.52 - Ministar Stefanović povodom saradnje sa nemačkim MUP i formiranje zajedničkih organa u smislu sprovođenja istrage. Broj naših građana koji na teritoriji Nemačke koji čine krivična dela je veći nego njihovih kod nas. Oficiri za vezu neće moći samostalno da sprovode istrage.

15.35 - Skupština primila zahtev tri narodna poslanika, među kojima su tri poslanika. Na osnovu čalana 88. zaključeno je da je Bojanu Pajtiću, Marku Milenkoviću i Marku Blagojeviću prestao poslanički mandat.

15.26 - Oglasio se poslanik Marijan Rističević, reklamira član 105 i 106 poslovnika. Da je povređeno dostojanstvo skupštine. Boška Obradovića je nazvao Boško Pernar. Polemika se povela oko opštine Pećinci.

15.14. - Ministarka Mihajlović se potom ponovo dotakla sporazuma o saradnji Srbije i drugih zemalja.

15.12 - Narodni poslanik Đorđe Vukadinović je uputio niz kritika predsedavajućem Veroljubu Arsiću. Kritike se uglavnom odnose, prema njegovim rečima, na "dvostruke aršine" kojima je navodno pribegao Arsić.

15.04. - Potom se poslanicima ponovo obratio Nebojša Stefanović koji se kao odgovor na nezadovoljstvo poslanika Aleksića, podsetio rezultata izbora. Stefanović se u svom izlaganju dotakao i protesta koji se održavaju u gradovima širom Srbije.

14.48 - Potom se poslanicima obratio Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije. Predsedavajući, Arsić, ga je nekoliko puta opominjao da se vrati na teme dnevnog reda.

14.44. - Ministar prosvete Mladen Šarčević izneo je pred poslanike tri akta. Između ostalog, govorio je i o stipendiranju u Srbiji.

14.36 - Ministar Nebojša Stefanović se poslanicima obratio po pitanju sporazuma između Srbije i Nemačke.

14.34 - Ministar Vulin je govorio o predlogu sporazuma između Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti.

14.30 - Ministarka Mihajlović je govorila o predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Mađarske o plovidbi Tisom.

14.27 - Potom se obrati i ministar zdravlja koji je govorio o protokolu o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima.

14.23 - Posle pauze prvi se obratio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

14.20 - Sednica je nastavljena posle pauze.

13.04 - Predsednica parlamenta Maja Gojković proglasila je jednočasovnu pauzu. Sednica se nastavlja u 14 sati.

12.59 - Utvrđen kvorum, Skupština uskoro prelazi na glasanje o brojnim predlozima zakona.

12.44 - Za jedan od brojnih predloga Zorana Živkovića glasalo je 5 poslanika, a predsednica parlamenta je to prokomentarisala rečima da ga "bojkotuje i opozicija".

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

12.36 - KURIR SAZNAJE: Ostavka Jankovića na dnevnom redu Skupštine, Čanak dobija odbor, a evo i koji!

12.20 - Posle lidera Dveri kolegama u Skupštini obratili su se Marko Đurišić (SDS), Zoran Živković...koji se takođe osvrnuo na proteste prethodnih dana primetivši da mladi, ukoliko nisu na protrestu, onda su u redu za čekanje na granici...

(FOTO) MARKO SE UBI PREDLAŽUĆI A ONI...: Srpska Nikol Kidman i psiholog Žarko ćaskali usred sednice!

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

11.23 - Lider Dveri je u obraćanju zatražio da se odmah ukine zakon o privremenom načinu isplate penzija nazivajući ga pljačkom a odmah potom zatražio i da se "penzionerima vrati sve opljačkano."

On je poslanicima SNS, SPS i PUPS zbog tog zakona poručio: "Sram vas bilo". Osvrćući se na proteste mladih, Obradović je prethodno rekao i da podrška Dverima jača iz dana u dan, na šta su se poslanici vladajuće većine u sali grohotom nasmejali, a on im rekao: "Samo se vi smejte."

11.10 - Poslanicima se obraća lider Dveri Boško Obradović koji govori o genocidu NDH nad Srbima. On je poslanicima čestitao Vaskrs i pozdravio ih rečima: "Pomaže Bog." On je zatražio da se u dnevni red Skupštine uvrsti rezolucija o genocidu NDH nad Srbima.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

11.03 - Predsedavajuća Gojković opomenula je Jerkovljevu da se drži svog izlaganja na temu visokog školstva i upozorila ju je da ju je jednom pustila da govori protivno Poslovniku ali da više neće. Jerkov se u nekoliko navrata osvrnula na proteste studenata ispred zdanja Skupštine, a potom rekla poslanici DS da je zahteve izneo Pajtić a ne studenti i da on sasvim sigurno odavno nije student.

- Student nije zapalio žito - rekla je Gojković replicirajući Jerkovljevoj.

ONA O PAJTIĆU U SKUPŠTINI A ON O NJOJ NA TVITERU Nemoj, Majo, da me pominješ da ti se ne povampirim!

10.54 - Predsednica parlamenta Gojković je odmah potom najavila da će zakazati posebnu sednicu na kojoj će se raspravljati o incijativi pojedinih poslanika opozicije za njenu smenu.

10.52 - Predsednica Skupštine Maja Gojković reagovala je na izlaganje Aleksandre Jerkov (DS) poručujući da poštuje Poslovnik i da je sa svojim kolegama iz SNS odlučila da im, iako nemaju većinu u Skupštini da odlučuju, izađe u susret i u dnevni red, kad za to dođe vreme po zakonu, uvrsti predlog o svojoj smeni.

MAJA GOJKOVIĆ: Zahtevi za moju smenu ne mogu biti uvršteni u dnevni red započete sednice

10.46 - Aleksandra Jerkov (DS) predložila je da se krađa beba uvrsti u Krivični zakonik kao krivično delo koje ne zastareva kako bi roditelji saznali šta se desilo sa njihovom decom. Ona je naglasila da Srbija 4 godine nije implementirala presudu suda iz Strazbura u vezi slučajem krađe beba, čime u stvari, kako je rekla, Skupština ponižava roditelje koji su ostali bez dece uskraćujući im i pravo da saznaju istine. Njen predlog je prihvaćen.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.40 - Skupštini se obraća Radoslav Milojičić (DS) koji traži besplatnu užinu i prevoz za sve đake čiji roditelji ne rade. On je podsetio na slučaj dečaka koji se ubio jer nije imao za autobusku kartu do škole, međutim njegov predlog nije prihvaćen. On je ukazao i da je dnevnica policajaca i pripadnika VS koji nas čuvaju i rizikuju živote za nas samo 150 dinara.

- Policajac koji je sinoć morao da se tuče posle derbija za te pare može da kupi jogurt i praznu kiflu - rekao je Milojičić.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.39 - U toku je utvrđivanje dnevnog reda. Sednica se nastavlja posle mesec i po dana pauze, a na dnevnom redu trebalo bi da bude više međunarodnih sporazuma i protokola koje je predložila Vlada Srbije.

10.25 - Prva se za reč javila poslanica DS Gordana Čomić koja je zatražila odgovore na pitanja o padu helikoptera Vojske Srbije u kojem je poginulo 7 ljudi. Ona je zatražila odgovor na pitanje ko je tadašnjem ministru odbrane Gašiću rekao da podigne helikopter međutim Skupština nije prihvatila njen predlog.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.23 - Sa pola časa zakašnjenja u zdanju Doma Narodne skupštine nastavljena je sednica prekinuta 1. marta zbog predsedničkih izbora. Sednici prisustvuje 137 narodnih poslanika. Na početku sednice bilo je problema sa čitanjem poslaničkih kartica pa je u jednom trenutku "ispalo" kao da nikog nema u sali. Međutim, kada su se poslanici ponovo "otkucali" sve je bilo u redu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Teško je predvideti kako će izgledati današnji nastavak sednice, imajući u vidu da deo opozicije, posebno onaj deo čiji su lideri potpuno podbacili na izborima za predsednika Srbije, insistira na pokušaju da se oni ponište i na smeni predsednice parlamenta Maje Gojković, ali i činjenicu da ishod tih izbora, prema analitičarima, signalizira promene unutar opozicionog bloka.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track