SKUPŠTINA Šešelj: Svoj minut poklanjam nekom naprednjaku! Rističević pokazivao slike patkice
Foto: Printscreen

Prisutno 86 poslanika, posle pitanja počela rasprava

SKUPŠTINA Šešelj: Svoj minut poklanjam nekom naprednjaku! Rističević pokazivao slike patkice

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije nastaviće danas objedinjenu načelnu raspravu o potvrđivanju 12 sporazuma.

UŽIVO SEDNICU SKUPŠTINE MOŽETE PRATITI OVDE

17.15 - Skupština Srbije završila je danas objedinjenu načelnu raspravu o potvrđivanju 12 međunarodnih sporazuma, i počela razmatranje izmena odluka o izboru članova skupštinskih odbora i sastava stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

17.00 - predsednica parlamenta Maja Gojković izrekla je opomenu šefu poslaničke grupe Dveri Bošku Obradoviću koji se sa mesta, pošto mu je isključila mikrofon, rekao da mu je "ukrala" vreme za raspravu.

"Ne dozvoljavam da me vređate", rekla je Gojković.

13.15 - Opozicija je sve "postizborne" teme, kako ih ona vidi, preformulisala danas u poslanička pitanja, uz "standardno" insistiranje na slučajevima poput Savamale, ali je bilo i pitanja da li je Saša Janković odgovorao zbog nelegalnog držanja oružja.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov uputila je pitanje izabranom predsedniku Aleksandru Vučiću - šta je sa četiri sporna glasa sa biračkih mesta u Novom Pazaru, što ona smatra ukradenim glasovima, te je zanima da li je to "kraduckanje" koje baca senku na njegovu pobedu.

Jerkov je navela da je nakon predaje materijala RIK-u došlo do, kako tvrdi, krađe glasova, pozivajući se na navode izbornog štaba Saše Jankovića da je u zapisnicima bilo 926 glasova više za Aleksandra Vučića nego u vrećama.

Predsednicu skupštine upitala je za nepresavijene listiće sa zaokruženim brojem 6.

Lidera SRS Vojislava Ssešelja zanimalo je kada će srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu biti date iste privilegije koje imaju i pripadnici NATO pakta, podsetivši da oni imaju diplomatske privilegije, slobodu kretanja, a ugovorene su i razmene poverljivih informacija.

12.07 - Vlada Srbije predložila Skupštini Milana Petrovića i Snežanu Stanojković za izbor za tužioca za ratne zločine.

11.40 - Od ministara Vlade Srbije u Skupštini je danas prisutan samo šef resora poljoprivrede Branislav Nedimović. Brojni poslanici govorili su na temu ekologije, zaštite životne sredine, zagađivača, klimatskih promena, deponija...

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.53 - Završena poslanička pitanja, Skupština prešla na raspravu.

10.50 - Poslanik SNS Marko Atlagić postavio je niz pitanja o predsedničkom kandidatu i bivšem ombudsmanu Saši Jankoviću naglasivši da mu je dok je bio na tom mestu zakonom bilo zabranjeno da daje političke izjave. On je potom postavio niz pitanja u vezi s Jankovićevom prošlošću, oružju koje je držao u stanu i slučaju samoubistva koje se dogodilo u njegovom stanu u Novom Beogradu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.45 - Saša Radulović (DJB) postavio je pitanje zašto premijer ne odgovara na pitanja poslanika i zašto ga predsednica parlamenta ne sankcioniše jer je njegovo pravo da odgovori šta hoće, ali da odgovori mora. Radulović je poslao i pitanje predsedniku RIK "zašto RIK krije rezultate izbora po biračkim mestima".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.40 - Poslanik SNS Marijan Rističević govorio je o, kako je rekao, "upadu Dveri u opštinu Pećinci" pokazujući fotografije načinjene od snimaka nadzornih kamera i odštampane na papiru. Njega je zanimalo je šta su Tužilaštvo i MUP preduzeli povodom toga što je grupa koja sebe naziva Dveri nasilno zauzela zgradu opštine Pećinci 28. marta. Rističević je, naime, rekao da se ta grupa nasilnički ponašala, tražila od portira, osobe sa invaliditetom, da se klanja pred poslanicima, čije su fotografije pokazivali, te da je maltretirala čak I sekretaricu Skupštine opštine koja je zavrsila u Hitnoj pomoći.

Pitao je nadležne i šta će nadležni preduzeti povodom izazivanja verske mržnje, navodeći da je Nejdin Sejdimović iz NDNV na društvenim mrežama čestitao Veliki petak svima koji slave, koga smatra jednim od organizatora protesta u Novom Sadu. Svojevremeno je, dodaje, ta grupa prikazala Isusa Hrista kao geja.

On je potom pokazao i sliku sa "žutom patkicom" rekavši da je uz nju išla poruka koja vređa osećanja vernika.

10.35 - Poslanik Enis Imamović postavio je pitanje ministru MUP Stefanoviću zašto je pred svaku utakmicu u Novom Pazaru ogromno prisustvo policije.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.30 - Lider Dveri Boško Obradović pozdravio je poslanike rečima "Pomaže Bog" i postavio pitanje ministru prosvete Mladenu Šarčeviću kakve to pakete uvodi u škole i obdaništa koji propagiraju homoseksualnost i slično dodavši da se Dveri tome izričito protive.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.20 - Poslanik Đorđe Vukadinović hteo je da postavi pitanje, ali mu je predsednica parlamenta rekla da je poslanik samo godinu dana i da nije šef poslaničke grupe pa stoga nema pravo na to i rekla mu "pa valjda toliko znate".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.15 - Prvi su pitanja postavili Aleksandra Jerkov (DS), a potom i Vojislav Šešelj koji je izlaganje završio minut pre dozvoljenog vremena rekavši da svoj minut poklanja nekom naprednjaku "koji ima da kaže nešto pametno jer oni uvek imaju da kažu nešto pametno..."

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.00 - Predsednica Skupštine Maja Gojković konstatovala je prisustvo 86 poslanika, koji su sednicu započeli postavljanjem poslaničkih pitanja premijeru i ministrima.

Podsetimo, poslanici su juče, posle pauze određene zbog održavanja predsedničkih izbora, nastavili sednicu koja je počela 1. marta. Potvrđivanje sporazuma poslanicima su, svako iz svog resora, obrazložili potpredsednici vlade Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović, kao i ministri Branislav Nedimović, Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin i Mladen Šarčević.

Razmatra se potvrđivanje 12 sporazuma, među kojima je potvrđivanje Konvencije o Evropskom šumarskom institutu, Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, potvrđivanje Doha Amandmana na Kjoto protokol uz Okvirnu konvenciju UN o promeni klime, kao i Sporazuma o učešću u Srednjoevropskom programu univerzitetske razmene ("CEEPUS III").

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma Vlade Srbije i ostalih članica Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi o sedištu Sekretarijata Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi, koje je podnela vlada.

Poslanici raspravljaju i o potvrđivanju Sporazuma vlada Srbije i Poljske o saradnji u borbi protiv organizovanog i drugih vidova kriminala, Sporazuma sa vladom Nemačke o saradnji u oblasti bezbednosti, te potvrđivanju izmena Sporazuma vlada Srbije i Bugarske o policijskoj saradnji.

Raspravlja se i o potvrđivanju Sporazuma vlada Srbije i Češke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta, Sporazuma sa Mađarskom o plovidbi Tisom, kao i Sporazuma sa vladom države Katar o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.

Biće razmotreno i potvrđivanje Sporazuma Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti. Na dnevnom redu je i Predlog odluke o prestanku funkcije Zaštitnika građana Saše Jankovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track