Slavski kolač umetničko delo

Srbija

Autor:

ČAČAK - Slavski kolači koje pravi Ana Petrović su za divljenje.<br /> Ova Čačanka, koja je pravljenje slavskog kolača pretvorila u umetnost, ističe da oni moraju

ČAČAK - Slavski kolači koje pravi Ana Petrović su za divljenje.
Ova Čačanka, koja je pravljenje slavskog kolača pretvorila u umetnost, ističe da oni moraju biti ukrašeni i da svaki detalj ima svoju simboliku.
- Testo za kolač je uvek posno i mesi se s vodom kao klasičan hleb. Posuda u kojoj se peče najpre se premaže voskom i na dno stavi pečat od testa, koji ima svoju simboliku. Testo se deli na četiri dela i od tri valjka prave se pletenice, koje simbolizuju sveto trojstvo, dok se u sredinu stavlja preostali komad testa. Uz ivicu posude postavljaju se krstovi i likovi svetaca. Testo zatim dugo narasta, dok se sve to ne spoji. Kolač se peče sat vremena, pa i duže - otkriva Ana deo procesa u kojem nastaje najlepši ukras slavske trpeze.
Ukrase pravi odvojeno. Figurice, priča Ana, mesi od brašna i vode i suši ih na vazduhu. Od najtanjeg testa prave se cvetovi i listići, dok se od debljeg oblikuje klasje pšenice.
- Na narasli kolač stavlja se gornji pečat, klasje, žirevi, tri goluba kao simbol svetog trojstva, knjiga kao jevanđelje, pa simboli za rodnu godinu. Na kraju se kolač premazuje, čime mu se daje sjaj i ističe lepota - priča Ana.

Da sve nije u veštini, već da hleb nastaje i od duše, potvrđuje ono što Ana posebno ističe - dok pravi kolač, uvek misli na porodicu kojoj je namenjen.

Inspiraciju za pravljenja slavskog kolača dobila je u manastiru Vaznesenje kod Čačka. Dok je sa suprugom Dragišom držala poslastičarsku radnju, pravila je za novac slavske kolače, kao i pogače za druge prigodne prilike. Danas ih mesi samo nekoliko puta godišnje - za gradsku i manastirsku slavu, svoju kuću i nekoliko prijatelja.    
>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Sredozemlje postaje masovna grobnica, na granicama se vide užasne scene Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!