SLOGA KUĆU GRADI: Stambena zgrada u Prokuplju, SFRJ u malom!
Foto: Milen Đorđević

Oplemenili životni prostor

SLOGA KUĆU GRADI: Stambena zgrada u Prokuplju, SFRJ u malom!

Srbija -
Predsednik Skupštine stanara Sande Petkovski, nekadašnji komandant prokupačke kasarne, kaže da niko ne izostaje u radnim akcijama i da složno rade kako bi prostor u kome žive bio uređen, čist i lep
1 / 4 Foto: Milen Đorđević

PROKUPLJE- Kad su stanari složni onda i stambena zgrada može da izgleda lepo i da bude prijatan kutak za život ali i za odmor i druženje. Takav je slučaj sa zgradom sa 22 stana u Sokićevom bulevaru u Prokuplju, čiji stanari složno rade, pa imaju lepo uređene zelene površine i zajedničke prostorije a hodnici su oplemenjeni cvećem.

U ovoj zgradi žive uglavnom penzionisani oficiri a stanari kažu da je zgrada SFRJ u malom.

Predsednik Skupštine stanara Sande Petkovski, nekadašnji komandant prokupačke kasarne, kaže da niko ne izostaje u radnim akcijama i da složno rade kako bi prostor u kome žive bio uređen, čist i lep.

- Zna se kojim danom se održava higijena i svako zna svoj posao. Takva je organizacija od početka, zato mi nemamo problema ni sa osvetljenjem, kao ni sa održavanjem liftova a hodnici u zgradi su čisti – kaže Petkoski i dodaje da sloga kuću gradi.

U ovoj zgradi nema problema ni sa protivpožarnom zaštitom, hidranti su pregledani i ispravni, kao i protivpožarni aparati. Cela zgrada je pokrivena video nadzorom, da bi se sačuvao red najpre od onih koji dolaze sa strane.

Stanari su kupili i kosilicu, kojom održavaju svoje zelene površine, a sa njom se zna ko rukuje.

Jedan od stanara Milovan Bogdanović, penzionisanizastavnik prve klase u penzije, najviše vremena provodi održavajući dvorište.

- Volim cveće i trudim se da na svaki deo našeg mini parka zasadim neku novu biljku. Sam aranžiram svoje leje i trudim se da zasadim cvetove svih boja. Od proleća pa do kasne jeseni okupljamo se ovde i uz kafu, sok, družimo se i pravimo planove za nove akcije oko uređena – objšnjava Bogdanović.

Dugogodišnje komšinice Janica, Lenče, Slavica, Marica i Marija, okupljaju se u dvorištu sa ostalim komšinicama i druže se.

- Imamo i zajedničku prostoriju, koju redovno održavamo. U njoj se najviše okupljamo tokom jeseni kada spremamo zimnicu. Tada pomažemo jedna drugoj, da se posao što pre završi – kažu komišinice. Sve se slažu da je druženje i sloga u zgradi dovela da sve besprekorno funkcioniše. Uvek su tu jedni za druge. Pomažu kada se nešto radi ali i u bolesti ili drugim teškim trenucima.

Ove žene kažu da se u sve aktivnosti rado uključuju i novi stanari, koji dođu u zgradu. Pravo je zadovoljstvo, ističu, kada im se u radu priključe mladi i deca.

- Prolaze komšije iz drugih zgrada, dok mi odmaramo u našem mini parku, pa nam zavide i kažu blago vama – priča Janica i savetuje sve da se pokrenu i urade nešto za sebe kako bi im život bio lepši. Ona kaže da u zgradi žive uglavnom penzionisani oficiri i da ih ima iz svih krajeva. Dodaje da su zajednički jezik lako našli,

jer svi žele da doprinesu najpre dobrim komšijskim odnosima a zatim i uređenom prostoru i unutar i van zgrade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track