SLUČAJ VAKCINE Ljubomir Pavićević: Uzeli su mi šest godina života
Foto: Slađana Stevanović

Ispovest

SLUČAJ VAKCINE Ljubomir Pavićević: Uzeli su mi šest godina života

Društvo -

Uništili su mi dobar deo života, posao, jer firma nije radila šest godina, propustio sam rađanje prvog unučeta i zbog toga neko mora da odgovara, kaže Pavićević

U pritvoru sam proveo osam meseci, šest dana i 17 sati. Neko mi je uzeo skoro šest godina života i zbog moje dece i svega kroz šta su prošla imam moralnu obavezu da tužim državu.Ovim rečima počinje ispovest za Kurir vlasnik i direktor valjevske firme „Detap“ Ljubomir Pavićević, koji je zajedno s bivšom direktorkom RFZO Svetlanom Vukajlović i još dve osobe oslobođen svih optužbi u aferi s kupovinom vakcina protiv svinjskog gripa.- Uništili su mi dobar deo života, posao, jer firma nije radila šest godina, propustio sam rađanje prvog unučeta i zbog toga neko mora da odgovara - kaže Pavićević.Politički poen za DSOn je zbog ove afere uhapšen 19. septembra 2011. godine. U pritvoru je bio do kraja maja 2012. godine, a tokom prošle sedmice Više tužilaštvo u Beogradu odustalo je od krivičnog gonjenja Pavićevića, koji je bio osumnjičen, zajedno sa još tri osobe, za zloupotrebu službenog položaja prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa 2009. godine.Pavićević za svoje hapšenje optužuje bivšeg predsednika Srbije i nekadašnjeg lidera DS Borisa Tadića i njegove saradnike, tvrdeći da je uhapšen kako bi DS dobio političke poene pred parlamentarne izbore 2012. godine.- Zamislite apsurd da budem uhapšen tako što su tri inspektora u večernjim satima došli u moj stan, ušli i rekli: „Pustite B92.“ Posle toga su mi rekli da uključim teletekst, a tu je već pisalo da sam uhapšen! Nakon privođenja odveli su me u pritvor Specijalnog suda, gde sam proveo više od osam meseci. U početku nisam ni bio svestan gde sam i zbog čega, a kasnije, da bih sačuvao zdrav razum, morao sam da prihvatim sve okolnosti. Nije mi bilo lako jer sam godinama radio na rukovodećim mestima u nekoliko preduzeća, nisam imao ni prekršajnu prijavu, a kamoli da sam proveo i jedan dan u pritvoru pre toga - priča Pavićević.Posle 10 meseci tužilaštvo Specijalnog suda oglasilo se nenadležnim za aferu „vakcine“, što je još jedan apsurd na koji ukazuje Pavićević.Tužili, a nenadležni- Ti ljudi koji su tri puta tražili produženje mog pritvora, uz obrazloženje da bi javnost bila uznemirena ako bismo Svetlana Vukajlović i ja bili pušteni na slobodu, oglasili su se nenadležnim za ovaj slučaj. Mene su teretili da sam na proviziji od ino-partnera oštetio budžet Srbije, iako nije bilo dokaza za to. Niko nije postavio pitanje zašto je vakcinacija 2009. počela tek 6. decembra, od posledica gripa u Srbiji je već bilo umrlo 144 ljudi, već su nas sumnjičili da smo oštetili državu za 1, 25 miliona dinara, navodeći da bi tolika šteta bila da je Srbija kupila tri miliona doza vakcina, iako je kupljeno samo 800.000.

Vreme iza rešetakaNAVIKNETE SE NA KUPANJE TRI PUTA NEDELJNOO mesecima provedenim u pritvoru vlasnik „Detapa“ ne želi mnogo da govori: - Kad dođete tamo, ne smete mnogo da razmišljate o tome gde ste. Osećanja ostavite po strani i prilagodite se načinu života iza rešetaka. Naviknete se na to da imate pravo na kupanje tri puta nedeljno, 23 sata ste u ćeliji, a samo jedan sat u šetnji, a pravo na odlazak u kantinu imate jednom nedeljno - priča Pavićević.

Moralna obavezaTUŽIĆU DRŽAVU ZBOG MOJE DECE- Otac sam četvoro dece. Propustio sam rađanje prvog unučeta, druga ćerka zbog onog što mi se desilo nije htela da ide na matursku ekskurziju, porodica mi je prošla kroz pravu golgotu. Zbog njih imam moralnu obavezu da tužim državu, jer su mi napravili pakao od života. Neko mi je ukrao šest godina života, koliko je trajala cela agonija. Ne radi se o novcu, već o ljudskoj potrebi da se pravda ispravi - kaže Pavićević.

SLAĐANA STEVANOVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track