SMRT BORISA TRAJKOVSKOG: Istraga završena, čeka se odluka tužilaštva!

10. godina od tragedije

SMRT BORISA TRAJKOVSKOG: Istraga završena, čeka se odluka tužilaštva!

Crna Hronika -
Glavni istražilac međunarodnog tima Omer Kulić izjavio je da deć nalazi iz istrage biti predstavljeni u martu ili aprilu ove godine jer se čekaju dokumenti služi o smrti makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog

SARAJEVO - Glavni istražilac međunarodnog tima i predsednik Komisije za vazduhoplovstvo pri Ministarstvu saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Omer Kulić potvrdio je da je završena nova istraga o padu aviona Vlade Makedonije koja se dogodila pre nepunih deset godina, 26. februara 2004. godine, na Matića brdu u mestu Rotimlja, između Mostara i Stoca, kada je poginuo makedonski predsednik Boris Trajkovski sa saradnicima i članovima posade.

Ali, Komisija zadužena za obnovljenu istragu avionske nesreće neće predstaviti svoje nalaze na 10. godišnjicu pogibije Trajkovskog u Skoplju kako je to bilo ranije najavljeno, već u martu ili aprilu ove godine.

'' Istraga je generalno završena. Ostala su još dva-tri sitna detalja da dobijemo, i to je to. Reč je o dokumentima službi. Sad je ostalo da to pripremamo, da damo mišljenja koja moramo poslati i da ga objavimo. Nalaz neće biti objavljen do 10. godišnjice tragedije, verovatno ćemo to objaviti u martu ili aprilu ove godine'', kazao je Kulić.

Rezultati istrage će, kazao je Kulić, najpre biti dostavljeni tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

''Nalaz će prvo ići državnom tužiocu Tužilaštva BiH, takva je procedura. On će odlučivati da li, po njegovom mišljenju, ima elemenata za neka krivična dela. To je dalje njegova stvar i njegova odluka. Naše je da ispričamo kako je to bilo. On će da cijeni da šta je bilo, a u saradnji sa kolegom tužiocem iz Makedonije. Sa njim će da usaglašava, analizira itd'', kazao je on.

Nije mogao reći da li istraga ide u pravcu da je na Trajkovskog izvršen atentat, kako godinama tvrdi advokat dela stradalih u nesreći Ignat Pančevski, ali je naglasio da će nova istraga staviti tačku na slučaj.

''Apsolutno. Bit će definitivno stavljena tačka na celi slučaj. Sve je razjašnjeno. Ne može više biti pitanja oko toga'', kazao je Kulić.

Istraga o padu aviona "Kinger" ponovo je otvorena u januaru 2013. godine na zahtev Makedonije, nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Avion makedonske vlade, u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi obezbeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Veće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila ''proceduralna greška pilotske ekipe u fazi sletanja na Mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u Matića brdo''.

Međutim, advokat porodica nekih stradalih tvrdio je da je na Trajkovskog izvršen atentat, a da su ostali članovi delegacije i posade kolateralna šteta.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nikoga nije optužilo za avionsku nesreću kod Mostara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track