SMS provera upisa u birački spisak
Foto: Kurir

SMS provera upisa u birački spisak

Politika -
Informacije putem SMS mogu da se dobiju slanjem poruke na broj 2202 sa sadržajem: izbori (razmak) vaš jedinstveni matični broj
BEOGRAD - Građani Srbije od danas putem SMS mogu da provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak, i ukoliko jesu, na kojem biračkom mestu mogu da glasaju i poruke su besplatne, a to isto mogu da provere od srede i na portalu Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, saopštilo je to ministarstvo.
Informacije putem SMS mogu da se dobiju slanjem poruke na broj 2202 sa sadržajem: izbori (razmak) vaš jedinstveni matični broj.
U saopštenju se navodi da slanjem tog SMS, građani upisani u jedinstveni birački spisak, dobijaju povratni SMS sa informacijom o nazivu i adresi biračkog mesta na koje su raspoređeni na osnovu njihovog prebivališta.
"Sa jednog broja mobilnog telefona moguće je poslati ukupno četiri SMS radi provere upisa u jedinstveni birački spisak. Slanje poruke je omogućeno za pretplatnike sva tri mobilna operatera", istaklo je ministarstvo.
U saopštenju se navodi da je novim Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku predviđena mogućnost da građani mogu sami da izaberu mesto gde će glasati za predstojeće parlamentarne i predsedničke izbore, a da ne putuju u mesto svoga prebivališta, tako što će podneti zahtev gradskoj ili opštinskoj upravi na teritoriji na kojoj žele da glasaju najkasnije 20 dana pred izbore.
"Radi ispravljanja grešaka ili nedostajućih podataka o biračima, građani bi trebalo da se obrate svojoj gradskoj ili opštinskoj upravi prema mestu svog prebivališta. Jedinstveni birački spisak, kao elektronska baza podataka, koristiće se prvi put na predstojećim izborima od uvođenja višestranačja u Srbiji", zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track