Potvrđeno pisanje Kurira

Snimak svedoka koji opisuje vađenje organa na Kosovu

Društvo

Autor:

Emitovan snimak izjave zaštićenog svedoka srpskog tužilašta koji je direktan učesnik vađenja organa na Kosovu i Metohiji

trgovina organima,

BEOGRAD - Radio-televizija Srbije emitovala je večeras snimak izjave zaštićenog svedoka srpskog tužilašta koji je direktan učesnik vađenja organa na Kosovu i Metohiji i koji do detalja opisuje čitav proces - od obuke, preko operacija u improvizovanim bolnicama do transporta na aerodrom u Tirani odakle su organi distribuirani na crno tržište.

Svedok u snimku navodi: "Dali su mi skalpel. Počela mi je muka, gađenje. Kad kažem muka, mislim kao ružan san od te jedne situacije, beskrajna noćna mora. I sada se sećam toga i sada, i u telu i u mislima, mi se ponovo javlja taj osećaj. Rekao mi je šta treba da radim na telu - da napravim jednu liniju, da ga posečem, da napravim operaciju jednom ravnom linijom, rezom, od početka grkljana do kraja rebara". 
Ostak snimka RTS će emitovati u večerašnjoj specijalnoj emisiji.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je večeras za RTS da je glavni istražitelj tima EU koji se bavi istragom o trgovini organima na Kosmetu Džon Klint Vilijamson upoznat sa navodima zaštićenog svedoka. 
"On je pre dva meseca bio kod mene, ja sam mu ovo sve prezentovao, imamo dobru saradnju, ali od onda nismo imali komunikaciju", istakao je Vukčević.

Na pitanje šta očekuje da Vilijamson sada uradi, Vukčević je odgovorio da očekuje da Vilijamson "kao pravi tužilac, reaguje". Srpski tužilac za ratne zločine navodi da je odlučeno da se sa iskazom zaštićenog svedoka izađe u javnost kako bi se sprečilo zataškavanje.

"Ja se bojim opstrukcije, odnosno zataškavanja čitavog slučaja. Imamo loše iskustvo - imamo zataškavanje jednog izveštaja Unmika iz 2005. godine, kasnije i relativizaciju izveštaja Dika Martija", rekao je Vukčević i dodao da je bilo još nekih pokušaja zataškavanja.

Vukčević je uveren da objavljivanjem iskaza svedoka saradnika u medijima neće biti ugrožena istraga. 
On je istakao da je Tuzilašto proveravalo kredibilitet svedoka i smatra da je kredibilan. 
"Poligrafski smo ga ispitivali, konsultovali smo medicinske stručnjake, oni su analizirali ono što je on rekao i rekli da je to, kako je on to pisao, moguće", ističe Vukčević.

Srpski tužilac za ratne zločine navodi da zaštićeni svedok nema razloga da izmišlja, dodajući da je njegova jedina želja bila da bude zaštićen. 
"On je izuzetno ugrožen, pokušali su i da ga ubiju i on je rešio da kao zaštićeni svedok izađe u javnost. Misli da na taj način sebe bolje štiti, jer su neki drugi izlazili u javnost i na taj način sebi spasili život", ocenio je Vukčević.

Prvooptuženi: Hašim Tači zoom Prvooptuženi: Hašim Tači

 

 

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (11)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Aleksandra

  Aleksandra

  Mislim da pravda nikada nece biti zadovoljena jer su u sve to umesani znacajni politicari koji nece dozvoliti da ih to kompromituje na bilo koji nacin.

  22 Odgovori 
 • Pera

  Pera

  Bas dobro sto imaju dobru saradnju, ali od upoznavanja sa situacijom nisu imali kontakte .... Ovo zvuci onako pozitivno!!! Za sire narodne mase.

  19 Odgovori 
 • Sasa

  Sasa

  Ovo je strašno, ne mogu da verujem šta je naš narod sve preživeo... I naravno niko neće da odgovara za to

  17 Odgovori 

Poslednji komentar

 • dragan

  dragan

  sta vam je ljudi pa ovo je smisljeno uradjeno da pomislimo da je ovo nasa propaganda.ovo je njihova propaganda,ja sam se uplasio kad vidim dokle su spremni da idu.a da je njihova propaganda videcete jer niko nece biti uhapsen a ovaj zasticeni pusten.

  1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Odbijao sam da budem ministar u prethodnim vladama, ali premijer kaže da sledeći put neću moći da odbijem Dragan Marković Palma, predsednik JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!