SNOUDEN: Ne treba da se plašimo Donalda Trampa
Foto: AP

Nije zabrinut

SNOUDEN: Ne treba da se plašimo Donalda Trampa

Planeta -

Američki uzbunjivač i bivši obaveštajac Edvard Snouden obratio se javnosti preko lajv strima povodom predsedničkih izbora u SAD i bezbednosnih pitanja.

On je odgovarao na pitanja koja su mu postavljena putem društvenih mreža korišćenjem haštaga #StartPageSnowden.

Snouden je izrazio da nije zabrinut zbog pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, iako polovina Amerike jeste. Poručio je onima koji brinu o privatnosti, da ne treba da brinu zbog Trampa, da su oni ti koji mogu da naprave promenu.

“Dok ja brinem šta se događa meni... nije reč samo o meni, već o nama“, rekao je Snouden.

Kako je rekao, ništa od onoga što je Barak Obama rekao da će da uradi po pitanju masovnog nadgledanja, torture, vansudskih ubistava, nije učinio.

“Kada je stupio na dužnost, nije ispunio obećanja“, naveo je Snouden.

Barak Obama, Foto: AP
Barak Obama, Foto: AP

S obzirom na to, Snouden kaže da nije pametno mnogo se nadati ili strahovati kada je u pitanju dolazak novog lidera na vlast.

“To je samo jedan predsednik. Političari rade ono što misle da će dovesti do veće podrške. Ne treba da se plašimo Donalda Trampa“, naglasio je Snouden.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Upitan da li postoji mogućnost da Tramp zloupotrebi moć NSA, Snouden je naveo da bi naglasak trebalo staviti na zaštitu ljudi u celom svetu, ne samo Amerikanaca.

“Pokušavam da ne gledam na ovo kao na pitanje jednih izbora, jednog predsednika, ili čak jedne vlade“, naveo je Snouden.

Bivši obaveštajac nije mnogo govorio o mogućnosti njegove ekstradicije ili mogućeg pomilovanja. “Recimo da su neki dogovori postignuti, da se brinem o bezbednosti verovatno bih i dalje bio na Havajima. Nisam očekivao da ću otići odatle. Činjenica da jesam i dalje me iznenađuje“, naveo je on.

UPOZORENJE BIVŠEG DIREKTORA CIA: Evo šta će se desiti sa Amerikom ako Tramp uradi sve što je mislio!

Snouden je napustio SAD 2013. nakon curenja poverljivih dokumenata iz NSA. Javnost traži pomilovanje za Snoudena pre nego što Barak Obama napusti Belu kuću u januaru 2017. godine.

TRAMP PRAVI SVOJU EKIPU: Žena stručnjak za Balkan na čelu diplomatije

(VIDEO) AMERIKA IZABRALA PREDSEDNIKA: TRAMP SLAVIO U ŠTABU Hilari mi čestitala pobedu!

(Wired)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track