Prikaži najnovije vesti
,
USTAJ, SINE, TOMA ZOVE

SNS za vraćanje obaveznog vojnog roka!

vesti 491

BEOGRAD - Jovo nanovo. Srpska napredna stranka će, ukoliko dođe na vlast, vratiti služenje vojnog roka. Oni u svom programu navode da bi Srbija, osim sadašnje profesionalne vojske, morala da omogući ostatku vojno sposobnog stanovništva intenzivnu pešadijsku obuku i na taj način pripremi državu i stanovništvo da u iznuđenoj situaciji adekvatno reaguju

BEOGRAD - Jovo nanovo.

Srpska napredna stranka će, ukoliko dođe na vlast, vratiti služenje vojnog roka.

Oni u svom programu navode da bi Srbija, osim sadašnje profesionalne vojske, morala da omogući ostatku vojno sposobnog stanovništva intenzivnu pešadijsku obuku i na taj način pripremi državu i stanovništvo da u iznuđenoj situaciji adekvatno reaguju.

Prema rečima Borislava Pelevića, poslanika SNS, neophodno je vratiti vojni rok jer je Srbija, nekad najmoćnija sila na Balkanu, spala na poslednje mesto.

- Vratićemo vojni rok u trajanju od tri do šest meseci. Ti ljudi bi se obučavali u vojnim centrima, pripremali bi ih profesionalni oficiri vojske, a prošli bi i pešadijsku obuku - kaže Pelević.

Prema njegovim rečima, kroz pešadijsku obuku prošli bi dobre fizičke pripreme, naučili bi da gađaju iz svih vrsta pešadijskog oružja i da montiraju i demontiraju mine.

- Danas boraca OVK ima više nego profesionalnih vojnika Srbije. Smatram, kao neko ko je bio na ratištima, da vojska treba da ima 30.000 vojnika - 10.000 profesionalnih i 20.000 vojnika koji bi radili u redovnom sastavu vojske.

On još navodi da bi ta vojska imala i svoj rezervni sastav, kao i svuda u svetu.

S druge strane, general iz redova radikala Božidar Delić kaže da je ovakav plan potpuna glupost.

- To što priča SNS su gluposti. Ne treba nama pešadijska obuka jer imamo više desetina hiljada obučenih ljudi. Problem je što nemamo gde da ih pošaljemo. Pre osam godina imali smo 319 jedinica u rangu brigada, a sada ih imamo samo četiri - navodi Delić.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac nije se oglasio, ali je zato na Fejsbuku, povodom bele knjige SNS, napisao: Ova knjiga „ne pije vodu“.

K. Blagović - S. Mališić

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir