Sokoj će tužiti sve koji pozivaju da se ne plaća naknada

Društvo

Autor:

BEOGRAD - Organizacija muzičkih autora Srbije - Sokoj danas je najavila da će tužiti

SOKOJ, sajt, anonimusi

 

BEOGRAD - Organizacija muzičkih autora Srbije - Sokoj danas je najavila da će tužiti sudu svakog državnog funkcionera koji poziva da se ne plaća "muzički dinar".
 
"Obmanjivanjem javnosti od strane državnih funkcionera država Srbija šalje poruke muzičkim stvaraocima da su građani drugog reda, jer su državi od njih važniji svi drugi građani (uvoznici IT opreme, ugostitelji, emiteri i svi drugi privredni subjekti) i da je spremna da gazi svoj sopstveni pravni poredak kako bi to i sprovela", naveo je Sokoj u saopštenju.
 
Ta organizacija je saopštila da državni funkcioneri "ne znaju da pune državnu kasu ali znaju da je prazne, svesno zloupotrebljavaju javne funkcije, obećavaju hleb za tri dinara, hiljadu evra, ukidanje muzičkog dinara, a misle na tuđi hleb, tuđi novac, tuđa prava". Sokoj je naveo da korišćenje muzike nije obaveza, da je vlasnik radio ili televizijske stanice, ili ugostiteljskog objekta slobodan u izboru da li će koristiti muziku u okviru obavljanja svoje delatnosti i da je obavezan da plati autorsku naknadu samo ukoliko koristi muziku.
 
"Od danas, Sokoj će se žaliti svim sudovima i tužiće svakog državnog funkcionera za klevetu i uvredu, za zloupotrebu službenog položaja, za korupciju, za sukob interesa, za naknadu štete, za nekompetentnost, i tužiće ga bavio se on zaštitom građana, informacijama od javnog značaja, digitalnom agendom, ekologijom ili predizbornom kampanjom", piše u saopštenju. Ta organizacija je saopštila da se u ukupnom svom uređenju i poslovanju apsolutno pridržava svih zakona i propisa koje je donela država Srbija.
 
Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić najavio je pre nekoliko dana da će Vladi predložiti ukidanje plaćanja "mužičkog dinara". Dinkić je rekao da bi plaćanja muzičkog dinara trebalo osloboditi sve zanatlije poput obućara, automehaničara, frizera i kozmetičkih salona, jer, kako je objasnio, mušterije nisu došle kod frizera da slušaju muziku nego da se ošišaju.
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Tagovi

Komentari (15)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • dragan

  dragan

  More i ovaj SOKOJ je mnogo mutan uzima pare a ne radi nista. Pa onda vidim da direktor i glavna osoba za finansije imaju isto prezime, po to znaci ja tebi ti meni pa sve u jedan dzep a jedan deo obavezno pokrovitelju koji im dozvoljava da pljackaju narod. Ima toga jos mnogo utaja poreza itd....

  54 Odgovori 
 • Banini23

  Banini23

  SOKOJ i preostala dva udruženja su karcinomi. To su bolesti koje isisavaju sve što može iz organizma a da ništa nikome ne daju. Ko je njima dao prava koja su prisvojili i kome oni šta plaćaju. Da li plaćaju Eriku Kleptonu, Abba-i, Bitlsima, Tini Tarner? Te pijavice otimaju za sebe i žive bogato a da prstom nisu mrdnuli. Kome tužiti njih? D ... više a li je moguće da su svi autori toliko blesavi ili nezainteresovani da dozvoljavaju da neko u njihovo ime otima harač i zadržava ga za sebe. Ta gospoda su odavno zaradila doživotnu robiju za prevaru koju sprovode. Da ova država nije trula koliko je trula, da nismo sa toliko problema koliko ih ima lako bi se izborili sa njima. Njihova svrha bi bila opravdana samo ako bi zaista autori dobijali svakog meseca pripadajući deo a njima da ostaje manji deo toga. Ali tada ne bi bili ni zainteresovani da naplaćuju. Kome tužiti njih? Ko može da im stane na put? Mafija je mala beba za njih. Objavite imena pijavica koje su u postojeće tri asocijacije koje naplaćuju harač i čime se bave osim ovom organizovanom pljačkom. Vlada mora da ih ukine što pre ako uopšte ima ta ovlaštenja ili je isti slučaj kao sa RRA.

  53 Odgovori 
 • Zoran

  Zoran

  Lopovi i jedni i drugi,uveli su muzički dinar a sada se prave dobri,što o tome niste mislili ranije,inače smatram da ovu naknadu treba da plaćaju isključivo ugostitelji i oni kojima je osnovna delatnost zabavljanje naroda,dakle zarađuju na emitovanju iste na neki način.Ne vidim kako će meni npr. koji držim prodavnicu obuće p ... više osao ići bolje ako pustim muziku,a da ne pominjemo zanatlije.Još samo da se uvede porez na vazduh koji dišemo,sve u svemu sramota!

  48 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Igor

  Igor

  E pa gospodo ovo jos nista nije kako ce biti. Ovde ( zapad) se naplacuje cak i ako radnik slusa svoju muziku recimo sa slusalicama na usima jer muzika mu pomaze da "vise i bolje" radi.Po svakom racunaru koji je u odvojenim prostorima extra placanje. Inace postoji jos niz raznih slicnih bezumnih poreza ili rekaeta kao recimo takozvani repr ... više oright ili u prevodu placanje za kopiranje raznih knjiga, casopisa i fotografija sa interneta ili stampanog materijala kopirao ti ili ne. Sve ce to vi ako bog da dozivjeti u predivnoj EU. Ako ste iole pamtni u Srbiji nikad ne prihvatitie robovlasnicko drustvo zvano evropska zajednica, Mozda ce vam jednog dana biti jasnije zato svi "gastosi" stede i zadnji dinar/evro i prave kuce po Srbiji..pa da sto prije imaju negdje da pobjegnu.

  -1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Prete mojoj deci, ljudima s kojima sam najbliži, i sve to može da se pretvori u nešto mnogo ozbiljnije Bruno Vekarić zamenik tužioca za ratne zločine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!