Sporazum Karadžić-Holbruk

vesti

Autor:

BEOGRAD - Sporazum između Radovana Karadžića i specijalnog američkog izaslanika Ričarda Holbruka, koji je više od decenije bio predmet spekulacija, definitivno je potpisan, a stupio je na snagu 1996.

BEOGRAD - Sporazum između Radovana Karadžića i specijalnog američkog izaslanika Ričarda Holbruka, koji je više od decenije bio predmet spekulacija, definitivno je potpisan, a stupio je na snagu 1996. godine! Ekskluzivni dokument, koji su potpisala obojica pregovarača i kojim Amerikanci Karadžiću garantuju bezbednost i slobodu u zamenu za povlačenje iz javnog i političkog života, ima samo tri odeljka.

U odeljku „obaveze“, koji je stupio na snagu nakon isteka roka od 90 dana od dana potpisivanja, Karadžić se obavezuje da će podneti neopozivu ostavku na sve državne i partijske funkcije.

„Do trenutka ostavke Radovan Karadžić neće donositi partijske ili državne odluke niti uticati na druge da ih donose, ukoliko se one bave sledećim odlukama: 2-1 ratne operacije na teritoriji BiH; 2-2 dislociranje civilnog stanovništva; 2-3 međunarodni ugovori - vojni, bezbednosni; 2-4 naimenovanje državnih, partijskih, regionalnih, lokalnih funkcionera; 2-5 dislociranje finansijskih sredstava“, navodi se u prvom delu dokumenta.

Drugi deo sporazuma odnosi se na obaveze koje Vlada SAD preuzima na sebe, poput obezbeđivanja lidera bosanskih Srba, finansiranja ili čak smeštaja. Američka administracija se, takođe, obavezuje da neće ni na koji način uticati na funkcionere i rukovodstvo Karadžićeve stranke SDS.

„Vlada SAD stavlja na raspolaganje Radovanu Karadžiću sumu od 600.000 dolara u lokalnoj valuti. Vlada SAD stavlja na raspolaganje Karadžiću rezidencijalni objekat na lokaciji koja je prethodno ugovorena. Vlada SAD stavlja na raspolaganje Karadžiću fizičko obezbeđenje od najmanje šest ljudi“, preciziraju se obaveze „druge“ strane.

Ukoliko bi Radovan Karadžić, navodi se u završnom delu pod nazivom „zajedničke odredbe“, ugrozio sporazum, to će se tretirati kao „ozbiljno narušavanje neformalnog sporazuma“ i biće sankcionisano. Na kraju se kaže da „ugovor može biti raskinut sporazumno, ili na inicijativu Vlade SAD“. >> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Sve Dinkićeve afere bilo bi lako procesuirati, ali nemoguće je jer on ima podršku u delovima pravosuđa i vlasti Dušan Janjić, analitičar

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde