Sporazum Karadžić-Holbruk

vesti

Autor:

BEOGRAD - Sporazum između Radovana Karadžića i specijalnog američkog izaslanika Ričarda Holbruka, koji je više od decenije bio predmet spekulacija, definitivno je potpisan, a stupio je na snagu 1996.

BEOGRAD - Sporazum između Radovana Karadžića i specijalnog američkog izaslanika Ričarda Holbruka, koji je više od decenije bio predmet spekulacija, definitivno je potpisan, a stupio je na snagu 1996. godine! Ekskluzivni dokument, koji su potpisala obojica pregovarača i kojim Amerikanci Karadžiću garantuju bezbednost i slobodu u zamenu za povlačenje iz javnog i političkog života, ima samo tri odeljka.

U odeljku „obaveze“, koji je stupio na snagu nakon isteka roka od 90 dana od dana potpisivanja, Karadžić se obavezuje da će podneti neopozivu ostavku na sve državne i partijske funkcije.

„Do trenutka ostavke Radovan Karadžić neće donositi partijske ili državne odluke niti uticati na druge da ih donose, ukoliko se one bave sledećim odlukama: 2-1 ratne operacije na teritoriji BiH; 2-2 dislociranje civilnog stanovništva; 2-3 međunarodni ugovori - vojni, bezbednosni; 2-4 naimenovanje državnih, partijskih, regionalnih, lokalnih funkcionera; 2-5 dislociranje finansijskih sredstava“, navodi se u prvom delu dokumenta.

Drugi deo sporazuma odnosi se na obaveze koje Vlada SAD preuzima na sebe, poput obezbeđivanja lidera bosanskih Srba, finansiranja ili čak smeštaja. Američka administracija se, takođe, obavezuje da neće ni na koji način uticati na funkcionere i rukovodstvo Karadžićeve stranke SDS.

„Vlada SAD stavlja na raspolaganje Radovanu Karadžiću sumu od 600.000 dolara u lokalnoj valuti. Vlada SAD stavlja na raspolaganje Karadžiću rezidencijalni objekat na lokaciji koja je prethodno ugovorena. Vlada SAD stavlja na raspolaganje Karadžiću fizičko obezbeđenje od najmanje šest ljudi“, preciziraju se obaveze „druge“ strane.

Ukoliko bi Radovan Karadžić, navodi se u završnom delu pod nazivom „zajedničke odredbe“, ugrozio sporazum, to će se tretirati kao „ozbiljno narušavanje neformalnog sporazuma“ i biće sankcionisano. Na kraju se kaže da „ugovor može biti raskinut sporazumno, ili na inicijativu Vlade SAD“.
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (31)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Anoniman

  Anoniman

  Idioti,ovo je Radovanov papir,na srpskom,a ima ga i na engleskom,samo vama idiotima mora se staviti na srpskom jer ni njega ne mozete shvatiti a kamoli na engleskom.Ziveo srpski heroj Radovan Karadzic.

  1 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Anoniman

  Anoniman

  zaista ovi ljudi u srbiji me cude ima li iko da razmislja hladne glave....bijeda velika zalim vas mjesto da razmisljate svojom glavom svojim osjecanjima vi razmisljate politicki kako ko kojoj stranci pripada tako razmislja (nije bitno kojoj)...da se vratimo na sporazum pricate o necemu kao da ste otisli kupiti kilo paradajiza pa se cenkate ... više ...tacno ja neznam ima li sporazuma ili nema znaci nemogu tvrditi ni jedno ni drugo ali 96god pricalo se po republici srpskoj da je dogovor imedu karadica i holbruka sklopljen ito javno...a sad neko da mi objasni cudnu pojavu odma poslije rata ameri znaju gdje je siguran sam i svo vrijeme znali su gdje je nehapse ga a bijedni placenici kako ih vi u srbiji velicate lovci na glave lisavaju ga slobode i drze ca zatvorena dva tri dana dok nisu lovu pokupili....

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Prete mojoj deci, ljudima s kojima sam najbliži, i sve to može da se pretvori u nešto mnogo ozbiljnije Bruno Vekarić zamenik tužioca za ratne zločine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!