(KURIR TV) SRBIJA U POLUFINALU EVROBASKETA: Orlovi savladali Italiju, za finale protiv Rusije, Bogdanović brojao do 22
Foto: FIBA

ORLOVI SVE BLIŽI MEDALJI

(KURIR TV) SRBIJA U POLUFINALU EVROBASKETA: Orlovi savladali Italiju, za finale protiv Rusije, Bogdanović brojao do 22

Eurobasket -

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Evrobasketa!

1 / 21 Foto: FIBA

Izabranici Aleksandra Đorđevića savladali su Italiju sa 83:67 (18:17, 26:16, 15:15, 24:19) i plasirali se u polufinale Evrospkog prvenstva u Turskoj, gde ih čeka selekcija Rusije.

Iako se na startu meča činilo da su se srpski 'orlovi' uplašili rivala, već sredinom prve četvrtine su nas razuverili, zbili su redove i lako izlazili na kraj sa odbranom Italijana.

Sa druge strane Italija je bila odlična u šutu za tri poena, te su izabranici Etora Mesine rezultat gradili na trojkama. Međutim, Srbija je u ključnim trenucima pokazala kvalitet i preko Marjanovića, Kuzmića i Bogdanovića polako pravila razliku.

Sa prednošću od 6 poena su otišli na pauzu, a onda je usledila još bolja igra Orlova koji su do kraja meča samo uvećavali prednost.

Najefikasniji u našem timu bio je Bogdan Bogdanović sa 22 poena, Milan Mačvan je postigao 13, Vladimir Lučić 11, a Boban Marjanović i Dragan Milosavljević po 10 poena.

Najefikasniji u redovima Italije bio je Marko Belineli sa 18 poena, dok je Luidji Datome ubacio 15 poena.

Srbija će u polufinalu u petak igrati protiv Rusije.

Dan ranije, u drugom polufinalu sastaće se Slovenija i Španija.

foto: FIBA

TOK MEČA:

4. četvrtina

Srbija silovito kreće u poslednjoj četvrtini i Bogdanović odmah postiže pogodak (61:48). U nastavku videli smo fantastičnu rampu Kuzmića, ali ne i koševe...

Datome postiže pogodak za Italiju (51:50), dok sa druge strane Srbija preko Bogdanovića održava dvocifrenu razliku (63:50). Međutim Belineli ne dozvoljava da se naši momci mnogo razigraju (63:52). Milosavljević je u gužvi pod košem Italijana sjajno snašao i uspeo da postigne pogodak (65:52).

Burns je odličan sa linije slobodnih bacanja, pogađa oba (65:54). Milosavljević povećava prednost Srbije (67:54), Belineli pogađa trojku (67:57), a isto to radi i Datome (67:60), pa selektor Đorđević uzima minut odmora.

Usledila je trojka Bogdanovića - kao kap (70:59), Haket pogađa jedno slobodno bacanje (70:60), a potom je Bogdanović opet precizan (72:61).

Bogdanović se raspucao (76:61), a potom pogodio i slobodno bacanje (77:61). Lučić postiže odličan pogodak (79:61), pa Mesina traži tajm-aut.

Uzalud! Srbija je u polufinalu Evrobasketa!

3. četvrtina

Serija promašaja i faulova sa obe strane obeležila je start trećeg dela igre. Kuzin postiže pogodak i smanjuje vođstvo Srbije (44:35), dok Kuzmić sa skokom u napadu postiže pogodak (46:35).

Luiđi Datome je na liniji za slobodna bacanja i pogađa oba (46:37). Ognjen Kuzmić lako pogađa koš (48:37), a zatim i Mačvan (50:37). Pridružuje im se i Lučić iz asistenciju Bogdanovića (52:37). Ubrzo stiže odgovor od Balinelija (52:39), koji pogađa i slobodno bacanje (52:40).

Marjanović pogađa (54:40), a sa druge strane i Biliga koji pogađa dva puta (54:44). Usledila je daleko čvršća igra Italijana, i to daje rezultate. Seriju nastavlja Aradori (54:46), a prekida je slobodno bacanje Mačvana koji postiže pogodak (55:46).

Mačvan postiže odličan pogodak iz skoro nemoguće pozicije (57:46), a Aradori pogađa sa linije slobodnih bacanja oba puta (57:48).

Sa linije slobodnih bacanja precizan je i Bogdanović (59:48).

foto: FIBA

2. četvrtina

Lepa akcija naših momaka krunisana je pogotkom Stefana Jovića (20:17), ali Meli uzvraća udarac i pogađa trojku (20:20). Kuzmić pogađa za novu prednost Srbije (22:20), a posle skoka u napadu Mačvan postiže pogodak (24:20), što j nateralo selektora Italije da uzme minut odmora.

Odlična rampa Kuzmića izmamila je aplauz publike, ali uzalud jer Burns postiže lak pogodak (24:22), pa je Sale Đorđević odlučio da uzme tajm-aut.

Posle faula Burnsa, Marjanović se našao na liniji za slobodna bacanja i bio precizan oba puta (26:22). Međutim, Italijani se trojkma 'oržavaju u životu' Heket je bio precizan (26:25), a sa druge strane istom merom uzvratio je Bogdanović (28:25), a pridružio mu se i Marjanović (30:25), a potom i Jović (32:25), pa je Mesina prinuđen da uzme drugi tajm-aut u ovoj četvrtini.

Belineli pogađa (32:27), dok sa druge strane Lučić pogađa trojku (35:27), a potom i Mačvan (38:27). Istom merom uzvraća Burns (38:30), pa selektor Đorđević uzima minut odmora.

Datome opet pogađa trojku (38:33)! Posle faula Haketa, Marjanović se našao na liniji za slobodna bacanja i bio precizan oba puta (40:33). Lučić pogađa na asistenciju Bogdanovća (42:33).

foto: FIBA

1. četvrtina

Prvi poeni na ovom meču pripali su Italiji, Meli je bio precizan (0:2), da bi Datome povećao prednost sjajnom trojkom (0:5). Za sada Srbija igra u velikom grču!

Cela četiri minuta izabranici Saše Đorđevića nisu uspeli da postignu pogodak, a taj post prekinuo je Bogdanović (2:5). Ali sa druge strane uzvraća Meli (2:7), a potom sjajnom fintom Bogdanović juri prednost Italije (4:7).

Stefan Jović je sa linije slobodnih bacanja bio precizan oba puta (6:7), a zatim je i Vasilije Micić uspeo da se upiše u strelce (8:7). Međutim, Datome opet dovodi Italiju u prednosti (8:9), koji pogađa i jedno slobodno bacanje (8:10). Na liciji za slobodna bacanja našao se Lučić koji je oba puta bio precizan te je izjednačio rezultat (10.10).

Filoj pogađa trojku (10:13), a sa druge strane Marjanović 'juri prednost' Italijana (12:13). Balineli ne čeka ništa, već sa velika distance pogađa trojku (12:16) za još veću prednost, koju neutrališe Mačvan sa dva slobodna bacanja (14:16).

Još slobodnih bacanja za Srbiju, ovog puta prcizan je Milosavljević (16:17), a serija slobodnih bacanja se nastavlja te Milosavljević opet pogađa (18:17).

20:20 - Košarkši Srbije i Italije istrčali su na teren dvorane "Sinan Erdem"

1 / 9 Foto: FIBA

Ostale su još dve stepenice do finala Evrobasketa, a azuri su se isprečili u najnezgodnijem trenutku po Saletove "orlove". Naoštreni su da konačno posle 2003. pokušaju da uđu u borbu za medalju. U četvrtfinalu poraz najviše boli, pa će Bogdanović i drugovi od prve sekunde meča morati da zapnu iz petnih žila.

Italijane, koji nisu blistali u grupnoj fazi, predvodi je trio Belineli - Datome - Meli. Uglavnom su starteri, a posebnu pažnju naši moraju da obrate na nepredvidljivog revolveraša Belinelija, koji je sposoban da uništi protivnički, ali i svoj tim. Skoro 18 poena po meču uz fantastičan procenat šuta za tri poena (51%), dovoljni su razlozi da bek Atlante bude prioritet defanzivne taktike Saše Đorđevića.

Điđija Datomea poznajemo odlično iz Obradovićevog Fenerbahčea, poželeo bi ga svaki trener, a u kombinaciji sa saigračem, pouzdanim Melijem, praviće velike probleme na krilnim pozicijama. Meli je posebno opasan kad igra na poziciji centra i tako razvlači odbranu. Iskusni selektor Etore Mesina nema mnogo drugih opcija pod košem, pa Kuzmić i Marjanović moraju da budu spremni da ih "razvale" u reketu.

Italijani takođe ne prete previše s pozicije pleja. Heket je najubojitiji, ali nije u vrhunskoj formi zbog povrede od prošle sezone, a Filoj nema vrhunski kvalitet. Ipak, ni Srbija, u odsustvu Teodosića, ne može baš da se pohvali tom pozicijom.

foto: FIBA

Izabranici Aleksandra Đorđevića u meč sa Italijanima ulaze bez Branka Lazića koji je doživeo tešku povrdu butnog mišića, te će propustiti ostatak Evrobasketa.

kurir.rs / kurir sport

foto: FIBA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track